Upprättelsen


Ett inlägg om den tredje delen i serien om polisen Huldar och barnpsykologen Freyja på Island.



Yrsa Sigurdardóttirs bok UpprättelsenUnder våren 2023 gjorde jag en ny författarbekantskap i isländska deckardrottningen Yrsa Sigurdardóttir. Hennes serie om polisen Huldar och barnpsykologen Freyja är riktigt bra. Till mig själv i födelsedagspresent i år köpte jag den tredje delen i serien, Upprättelsen

Den här gången handlar det om mobbning och sociala medier – förutom mord. En tonårstjej misshandlas till döds, men först har hon tvingats be om förlåtelse i sociala medier. Huldar är fortfarande utfryst på jobbet och får inte vara med i utredningen. Men så dras han in. När vännerna till den mördade tjejen ska förhöras ber han Freyja om hjälp igen. De inser snart att Stella, som flickan hette, var allt annat än snäll. Men vem hatade henne så mycket att hon mördades? Så försvinner ytterligare en tonåring och nya inlägg dyker upp i sociala medier, inlägg som handlar om mobbning.

Den här boken har några år på nacken och då kan sånt som sociala medier ändra sig. Utvecklingen går snabbt framåt. Men mobbning, som säkert funnits i alla tider, finns där fortfarande och är ständigt aktuellt. Här förstår man hämnarna samtidigt som det inte är OK att mörda.

Författaren bygger skickligt upp en trovärdig historia med många bottnar och teman, även HBTQ. Boken är spännande, men eftersom ämnet är tungt tar det sin lilla tid att läsa den. Jag uppskattar uttalsbeskrivningarna av karaktärernas namn. Och karaktärerna… de är också väldigt trovärdiga.

Toffelomdömet blir högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

De här böckerna ingår i Freyja & Huldar-serien:

  1. Arvet 
  2. Straffet 
  3. Upprättelsen (läs texten ovan!)
  4. Avgrunden

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En lite mindre tjock tant (?) som är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är tanten from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Hjärtat är det sämre med. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, HBTQ, Personligt, Sociala medier och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.