En cava: Hola MZ Cava by Måns Zelmerlöw


Ett inlägg om en cava.



MZ Cava

Fräsch doft, men intetsägande smak.

Ibland blir det spontaninköp både när det gäller middag och måltidsdryck.Till fredagsmiddag inköptes en helgkasse med gazpacho och paella samt spansk hårdost. Spanskt att äta, alltså… Så lite wild and crazy slog jag till på en cava och inte en prosecco. En flaska Hola MZ Cava by Måns Zelmerlöw fick bli drycken till soppan och risrätten. Systembolaget rekommenderar cavan som aperitif eller till sallader eller rätter av fisk eller skaldjur.

Den här cavan är torr och knappt medelfyllig med hög fruktsyra. Den är gjord på tre druvor jag inte alls känner till: xarel·lo, macabeo och parellada. En cava är alltså ett spanskt mousserande vin. De flesta cavor görs i Katalonien, så även just detta.

 

Alkoholhalten ligger på 11,5 procent. Sockerhalten är låg, endast 0,5 gram per 100 milliliter. Priset är också lågt, 99 kronor.

Så här skriver Systembolaget på sin webbplats om vinets doft och smak:

”Fruktig doft med inslag av gröna äpplen, päron, kex, mineral och lime. […] Fruktig, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, päron, kex, mineral, nougat och lime. 

Jag tyckte nog att doften var fräsch och noterade framför allt gröna äpplen och citrus. Smaken däremot var intetsägande och rentav torftig. Jag tyckte inte ens att det bubblade så mycket. Till gazpachon, som var ganska het och vitlökig, blev cavan perfekt, till paellan funkade den inte alls. Till ostdesserten drack jag ett glas rött.

Toffelomdömet blir lågt.

Rosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En lite mindre tjock tant (?) som är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är tanten from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Hjärtat är det sämre med. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Mat, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.