Senare delen av Sista april och den 1 maj 2023: Vad är det för fel?


 Kära dagbok…

Nä. Jag höll inte på och grejade på Main Street hela Sista april, bara nästan. Det ena gav liksom det andra. Det var som om hushållssysslorna aldrig tog slut. Har jag verkligen blivit dålig på att planera eller vad handlar det om? Vad är det för fel?

Jag satt ner ett par små stunder i alla fall och försökte slappna av. Dels tog jag en kaffepaus med sudoku på eftermiddagen, dels läste jag. Det blev bokbyte från en nyutkommen svensk deckare till en bok om svensk grammatik. Kontraster är bra. Recensionen av deckaren publiceras här den 8 maj som är första recensionsdag. Sara Lövestams bok fick jag av Anna i födelsedagspresent.

Födelsedagsliljor från Annas snälla mamma

Födelsedagsliljor från Annas snälla mamma.

Runt en 16.15 skedde sen allt på en gång, nästan. Först kom Anna hem från jobbet, så var potatisen färdigkokt och Annas snälla mamma plingade på porttelefonen. Jag fick underbara liljor, en födelsedagsblomma skulle jag ju ha, tyckte Annas snälla mamma även om det var några dar efter själva födelsedagen.

Jag hade dukat upp i Matrummet med Annas servis och glas samt silver och linneservetter från min familj. Det är roligt att duka fint när en får en fin gäst. Tyvärr sker det alltför sällan. Vi har liksom inget umgänge med vänner som vi bjuder på middag. Men Annas snälla mamma har verkligen varit snäll genom alla år och ställt upp på olika sätt. Det är en fin gäst i mina ögon.

Vi hade fem sorters sill på bordet, varav tre köpes. Anna hade lagt in en sort med enbär och svarta vinbär, Annas snälla mamma hade en blåbärssill. Och jag skötte bara potatiskokningen, ägghalvorna, dukningen och framplockningen. Ett par snapsar blev det, men jag är fortfarande dålig på snapsvisor.  Ostar, kex och rödvin följde på sillen. Kaffe och citronkaka med grädde åt vi i Salen. Klockan 19 var det dags för Annas snälla mamma att ta färdtjänsten hem. Timmarna gick fort!

Jag tog hand om disken (en del skulle handdiskas, annat in i maskinen) och sen gick luften ur mig. Frågade Anna om hon ville gå ner på stan – jag hade knappt varit utanför dörren, bara varit nere med sopor samt följt Annas snälla mamma ut till taxin. Det ville hon inte. Och jag ville bara gå och lägga mig. Runt 22-tiden kröp jag i säng och somnade ganska snart.

∼ ♦ ∼

I morse vaknade jag redan 6.30. Trots att jag sovit hela natten kände jag mig astrött. Men koppla av kan jag inte. Hjärnan går på högvarv och om den inte slutar snart lär jag kollapsa. Jag inledde första maj med läsning och kaffe på sängen. Sara Lövestams bok är rolig och hon skriver många kloka saker. Som det här med tofflor och tofflisar…

 

Selfie i födelsedagstischan 2023 från Anna

Födelsedagstischan hade jag på mig Sista april. Men vad är det för fel på mig???

Sen hade jag bestämt mig för att gå till Centralbadet för att simma. Kanske simningen kunde ge mig en stunds ro. I morrn är det jobb för min del igen och trots tre lediga dar känner jag mig allt annat än utvilad. Vad är det för fel på mig???

Jag simmade i alla fall 40 längder, det vill säga 1 000 meter, utan avbrott idag. Det var skönt för kroppen att bli trött på riktigt. Hjärnan… den vet jag inte.

På väg tillbaka till Main Street mötte jag fru Stork. Vi pratade en liten stund i regnet. Jag höll på att tuppa av eftersom simningen gjort mig vrålhungrig. Ännu längre väntan blev det vid bommarna – tills de gick upp igen utan att nåt tåg passerat. På Main Street åt jag ett ägg och två rostade mackor samt citronkaka med grädde och kaffe efteråt. Behövde ha bra grund i magen eftersom Anna och jag skulle köpa sättpotatis till Slottsträdgården och bära in jordsäckar som levererats. Jorden hade inte levererats av nån anledning, men sättpotatisen åkte vi dit med. Anna ska till Slottet igen under morgondagen för då är hon ledig. Jag känner att jag backar en aning. Det handlar inte bara om att Anna är ny ägare till Slottet och Slottsträdgården, utan främst om att mina dåliga händer gör mig rätt oduglig vad gäller trädgårdsarbete. Det känns liksom inte kul. Men jag kan åtminstone hjälpa till med billeveranser. Alltid något.

∼ ♦ ∼

Till middag den 1 maj blev det rester från Sista april. Inte gör det mig nåt, för jag älskar sill. Och så behövde vi värma oss med var sin klar.

Sillmiddag

Sillmiddag på rester.

∼ ♦ ∼

Jobbväskan är packad, jag är trött (ovanligt, va?) och i morrn börjar en ny arbetsvecka, bara fyra dar lång. På fredag ska jag jobba på distans, men först ska jag åka med bilen på service på morgonen. Jag väntar medan servicen pågår.

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Dagbok, Epikuréiskt, Familj, Jobb, Krämpor, Mat, Personligt, Vänner, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Senare delen av Sista april och den 1 maj 2023: Vad är det för fel?

 1. Mthunberg skriver:

  Mums det middagsbordet såg väldigt gott ut!

  Gilla

 2. Först och främst, ett Stort Grattis på födelsedagen i efterskott !

  Det ser ut som ni åt riktigt gott där på Valborg, här åt vi typ hemmagjord fish and chips.. Vi var inte ut och såg något Valborgsfirande, tyvärr är det som legat nere på Holmen nerlagt… vi såg dock några studenter på tv som åkte i fyrisån, på tv, såg kallt ut 🙂

  PS, 1000 meter i bassängen, du har verkligen kommit igång med simningen, man är slut i kroppen efter, jag tycket också hjärnan belönas med ett lugn efter sådan ansträngning, bra jobbat !!

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Tack! 😛
   Nä vi såg inget Valborgsfirande heller, men vi hörde lite, som du förstår…
   Jorå, jag brukar simma 1 000 meter när jag inte är sjuk och det är underbart för kropp och själ. Tack för pepp! 😛

   Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.