Så förråddes Anne Frank. En cold case-utredning


Ett inlägg om ett olöst mysterium och om en flicka som inte fick leva.Rosemary Sullivans bok Så förråddes Anne FrankVi är många som i unga år läste Anne Franks dagbok. Jag var en av dem. Som vuxen läste jag ytterligare en utgåva av dagboken. Det finns nämligen tre editioner, nåt som förklaras i Rosemary Sullivans bok Så förråddes Anne Frank. En cold case-utredning. Boken var den enda jag köpte på årets bokrea, men det var en bok jag verkligen ville både läsa och äga. 

Det är faktiskt över 30 miljoner människor som har läst Anne Franks dagbok, en bok som skrevs av en tonårstjej som gömde sig för nazisterna i två år. Anne Frank gömde sig i ett gårdshus tillsammans med sina föräldrar och sin syster och fyra andra människor. De kunde klara sig tack vare att alla människor inte var onda i Holland. Men så blev de avslöjade. Anne skickades till koncentrationsläger där hon avled ett par månader, eller kanse bara en, före befrielsen. Den enda i hennes familj som överlevde förintelsen var pappan Otto. Det var också han som såg till att dotterns dagbok publicerades så småningen. Hur dagboken räddades till eftervärlden och en hel del annat avslöjas i den här boken. Men vem förrådde Anne och de andra? Ett internationellt team kom efter 75 år fram till svaret genom bland annat ny DNA-teknik och bättre undersökningsmetorder. Teamets arbete är det som skildras i den här boken av den kanadensiska författaren Rosemary Sullivan.

Det här är tung och stark läsning. Ändå kan jag inte lägga boken ifrån mig. Jag måste vidare. Jag måste få veta vem… Vem! Under läsningen förundras jag över alla oenigheter kring Anne Frank, som till exempel detta att det finns olika editioner av hennes dagbok. Men genom den här boken får jag en rimlig förklaring till detta.

Det är ett gediget arbete teamet gör och de kommer till ett resultat som känns troligt och rimligt. Troligen har Otto Frank förstått hur det låg till. Men eftersom han inte ville se sig som ett offer utan en överlevare valde han att tiga. För vad gör man inte för sin familj?

Boken är otroligt spännande. Teamet har visserligen ny teknik till sin hjälp, men det går inte att bortse från att vittnen inte alltid minns rätt och att många av de inblandade är avlidna.

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Så förråddes Anne Frank. En cold case-utredning

  1. Den här måste jag läsa snart!

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.