Fredag kväll den 11 november och lördagen den 12 november 2022: Gör lite annat, men det mesta handlar om böcker


 Kära dagbok…

Ostassiett boken Djävulens advokat

En del av fredagsmyset.

Jorå, nog gör jag lite annat än bara grejar med eller sitter i nya Bokrummet. Igår kväll hade Fästmön och jag en mysig fredagskväll, med god mat som hon lagat, gott vin, fina blommor och skönt softande i fåtöljerna. Vi såg Tyst vittne på SvT Play lite tidigare än SvT visade den eftersom Anna skulle upp tidigt i morse. Självklart blev det ost, kex och vin till. Tyst vittne slutade inte alls som jag ville – precis som Tunna blå linjen. Men det återstår faktiskt ett avsnitt av Tyst vittne och mycket kan hända.

I sängen läste jag äntligen ut boken om de försvunna kvinnorna. Bitvis var den lite seg, men i slutet fick läsaren de flesta svaren. Nu har jag bytt till den tredje boken jag köpte i Stöllestan* på antikvariat förra månaden. För första gången i mitt liv läser jag en bok av Bodil Malmsten, en loggbok, en sorts dagslägesberättelse. I mina ögon är det en blogg på papper.

Böckerna Djävulens advokat och Hör bara hur ditt hjärta bultar i mig

Bokbyte från en bok om försvunna kvinnor till en dagslägesberättelse.

∼ ♦ ∼

Boken Hör bara hur ditt hjärta bultar i mig och kaffe på sängen

Lördagsstarten.

I morse väckte katterna mig tidigt, redan 5.20. Jag gick upp och gav dem mat och hoppades att Anna kunde slumra en stund till. Jag hade svårt att somna om och steg upp nästan när Anna gick iväg till jobbet, skulle jag tro.

Det blev en mugg kaffe och läsning till den på sängen innan jag satte fart. Kattpottorna tömdes, jag publicerade inlägget om Djävulens advokat, jag torkade av i badrummet och på gästtoan, bytte handdukar och la fram en ny tvål, dammsög våtutrymmena, sovrummet och katternas toa före frukost. Frukosten var lätt, bara en skål fil med frukt, bär, flingor, honung och kanel. Jag fraktade ner ett mindre sopberg till källaren och sen… stack jag iväg och simmade för första gången på en månad.

Det blev en härlig timme och en halv på Centralbadet. Jag simmade 22 längder, vilket är ett personligt rekord för mig, och bastade både i ångbastun och den vanliga. Kroppen mådde så gott och jag kände mig så nöjd. Extra roligt var det att träffa H på hemvägen och få ”skryta” lite.

Jag gör tummen upp vid ostplanschen

Så nöjd att jag slog personligt rekord att jag höjer onda tummen – och får äta mer ost.

Hemkommen startade jag en tvättmaskin och åt en andra frukost bestående av kokt ägg och ostmackor. Därefter stegade jag iväg till Kvarnen för att inhandla mat och dryck till kvällen. Anna slutade klockan 16 och när katterna hade ätit sin kvällsmat och försvunnit som avlöningar dukade vi fram vårt i köket. Lustigt att en faktiskt blir mätt av lite plock.

I kväll blir det Chelsea detective, men först kvällskaffe i fåtöljerna.

Plockmat och vin

Plockmat och vin till lördagsmiddag.

∼ ♦ ∼

Men… har det inte hänt nåt i nya Bokrummet alls idag? Jodå. Jag plockade ur resten av skönlitteraturen i en bokhylla i gamla Bokrummet. Böckerna la jag i hyfsad ordning på Annas matbord. Lucifer var inte road, han blev störd i sin eftermiddagslur där han låg på kökssoffan. Sen gick jag igenom mina skrivbordslådor, rensade, kastade, torkade ur och stuvade om. Och när Anna kom hem släpade vi, mest hon, in ytterligare en tom hylla i nya Bokrummet. (Mycket går att dra på filtar, men Anna är stark som fan.) Den ska jag fylla i morrn innan jag åker och handlar. Men nu är det lördagskväll och jag ska göra lite annat än hänga i nya Bokrummet.

∼ ♦ ∼

*Stöllestan = en Vadstenas namn på den egna hemstaden


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Antikt-retro-secondhand-loppis, Böcker, Dagbok, Epikuréiskt, Mat, Personligt, TV, Vänner, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Fredag kväll den 11 november och lördagen den 12 november 2022: Gör lite annat, men det mesta handlar om böcker

 1. Det följer lite pyssel när man rustar ett rum, inte bara själva renoveringen i sig 🙂

  Åh härligt att simma ändå, jag har inte kommit mig för än, blir påmind när du skriver om det, härligt att känna att man orkar mer och mer..

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Nej framför allt blir det mycket bärande när det handlar om böcker… 😛

   Så skönt att simma och jag hade inte ont alls en stund efteråt p g a av värmen från simningen och basturna. Minns inte när jag senast var smärtfri, faktiskt.

   Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.