Carol (2015)


Ett inlägg om en julfilm, på sätt och vis.



Filmen CarolVännen Mimmi hade av och till pratat sig varm om en film (eller var det en viss skådespelare..?). Jag trodde att jag hade sett filmen Carol (2015) Det visade sig att jag vid nåt tillfälle börjat titta, men somnat. I början av oktober fick jag en ny chans att se filmen i samband med julfirandet hos Mimmi. Jag höll mig vaken.

Filmen utspelar sig i New York under 1950-talet. Det lackar mot jul. Therese Belivet jobbar i ett varuhus där hon säljer leksaker. Hon drömmer om ett annat liv där hon kan satsa på att fotografera. En dag kommer en kvinna, Carol Aird, till varuhuset för att köpa en julklapp till sin dotter. Kvinnan är äldre än Therese och väldigt vacker. Hon glömmer – med flit eller inte? – sina handskar på disken. Detta blir början på en kärleksaffär mellan kvinnorna, nåt som inte är helt okomplicerat. Carol är ju gift och har barn, men går igenom en stökig skilsässa.

Det här är en riktigt bra film. Den har en handling som berör och den skildrar en tid som var betydligt svårare att leva i som homosexuell/bisexuell. Skådespelarna gör fantastiska prestationer. Jag förstår verkligen Mimmis fascination för Cate Blanchett, som spelar den äldre, mer erfarna kvinnan. Även Rooney Mara gör en fin insats som den yngre kvinnan som vill nåt annat än att gifta sig med en man. Spelet mellan de två kvinnorna i handlingen är mycket trovärdigt.

Utöver detta är det hela snyggt filmat. Jag får se ett femtiotal som är ganska skitigt, allt från smutsiga bilfönster till smutsiga handlingar mellan människor. Nån typisk julfilm är detta väl inte. Eller… det är en annorlunda julfilm. Som många bra filmer är den baserad på en bra bok, The Price of salt/Carol av Patricia Highsmith.

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Film, HBTQ, Personligt, Vänner och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.