Ett rödvin: Domini Veneti Amarone Classico 2013


Ett inlägg om ett rött, gött och dyrt vin.Ganska länge har ett vin med ett litet kort på legat i vinskåpet. Nån gång, till en födelsedag, tror jag fick jag en flaska Domini Veneti Amarone Classico 2013 av Fästmön. I helgen tyckte jag att det äntligen var dags att öppna vinet. Årgången finns förstås inte längre att köpa på Systembolaget, men årgång 2018 kan finnas att beställa.

Det här amaronevinet är förstås italienskt och kommer från Venetien. Årgång 2018 kostar 219 kronor och den äldre årgången tror jag var mycket dyrare.

Vinet är gjort på corvina veronese, corvinone och rondinella, tre typiska amaronedruvor. Det har en hög alkoholhalt, hela 15 procent. Sockerhalten ligger på åtta gram per liter.

Vinet är fylligt och lent, medelsött och inte så syrligt. Det passar till nöt, lamm, vilt och blåmögelost. Som vanligt drack vi vinet till ostar, men bara en blåmögelost. Övriga ostar var hårdostar, flera av dem cheddarvarianter.

Vad vinet doftade och smakade för andra vet jag inte, men jag tyckt att jag kände mörka bär i såväl doft som smak samt choklad, russin och möjligen plommin i smaken. Vinet var dock inte så fylligt som jag hade trott att det skulle vara. Det kan bero på att det var lite för kallt när vi drack det. Till ostarna och morotsmarmelad passade det utmärkt. Jag ska nog prova ett glas med aningen högre vintemperatur.

Toffelomdömet blir högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.