Kulturnatten och valdagen 2022: Konst, litteratur och turkiskt, sedan svenskt val, lite gammalt och bärplock


 Kära dagbok…

Igår var det Kulturnatt här i UppsalaEfter två år utan en sån natt verkade det som om Uppsalaborna hade gått man ur huset. Ändå blev jag riktigt förvånad över hur många som också hälsade på mig, folk jag känner på olika sätt och vis. Eftersom jag inte är född och uppvuxen här känns det… konstigt och lustigt – och lite kul. Fast.. jag har ju faktiskt bott här i 40 år i höst. Undras när jag ska känna mig hemma här..?

Fästmön och jag inriktade oss på var sitt ämne: konst och litteratur. Vi hade gärna sett foto också, men musik fick vi gratis här och var. Bland annat besökte vi Crêperie Lemoni, Galleri Upsala, Pelle & Maja, Saluhallen, Böcker & Bläck och English Bookshop.

Vi strosade omkring, kikade in i en och annan second hand-affär och hur det nu kom sig blev vi hungriga. Med folk överallt i stan var det inte det lättaste att hitta ett lugnt matställa med bra mat, men… vi hamnade på Hodja, en turkisk restaurang. Det var härligt att kunna sitta ute och äta, med lagom infravärme från husväggen. God mat och dryck, bra service och gratis underhållning i form av amerikanare som gled förbi medan vi åt.

Efter middagen beslutade vi att hoppa in till Lutis och köpa ost, ostkex och lördagsgodis. Sen vände vi hemåt. Men… på hemvägen finns Missionskyrkan och där var det författarstafett. Vi träffade Anna Ehn, men missade hennes uppläsning. Christina Wahldén och Mattias Lönnebo hann vi med att lyssna på när de läste ur sina ungdomsböcker. Mattias Lönnebo, som ju också är präst, såg väl lite mer van ut än Christina Wahldén när det gällde att prata från predik-/talarstolen.


Main Street goffade vi godis,
men inga ostar, och såg fjärde och sista delen av Deceit innan vi knoppade in.

∼ ♦ ∼

Boken Grävlingen och kaffe på sängen

Söndagsstart med en bok som är på väg att ta slut.

Idag hade klockan passerat nio innan jag vaknade. Ofta är det så att jag sover längre den andra dan jag är ledig och vaknar tidigt den första. Senaste tiden har jag vaknat tidigt båda dagarna. Sååå… det var lite skönt med sovmorgon. 

Medan kaffet puttrade tömde jag kattpottorna och sopade i hallen. Jag började vika gårdagens rena och torra tvätt. Men sen serverade jag kaffe på sängen och fortsatte söndagen med att läsa min spännande bok på gång. Den närmar sig slutet. Tyvärr hann jag inte läsa ut boken – vi hade ett digert program idag.

När vi vaknat till fixade Anna cooked breakfast och förlorade några ägg, som jag torkade upp, på kuppen. Efter dusch och påklädning gick vi för att rösta. Det var kö, men inte så lång som vi senare hörde att andra råkat ut för. Vi hörde också hur okunniga en del som skulle rösta var. Ibland blir man mörkrädd att somliga ska rösta och så kan de ingenting om vad partierna står för etc… Jag själv klantade mig och tog en felaktig valsedel. Jag fick backa och ta rätt.

Vi tuffade sen iväg i Kia-bilen till Ulva kvarn. Där var det bakluckeloppis, nåt vi hade missat. Och åter igen träffade jag två gamla bekanta, Kia och hennes P! Vi såg oss omkring, men hittade inget. Diversehandeln fick också ett besök. Anna provade kläder och jag letade lådor. Sen hittade jag roliga böcker – som fick vara kvar, dock. Besöket avslutades med var sin glasstrut, den sista för säsongen, tro? Kokoskaka köpte vi med hem till kvällsfikat.

Så blev det en tur till Slottet och Slottsträdgården. Vi plockade fyra liter aroniabär. Anna ska koka sylt och kanske torka några bär att ha i frukostyoghurten/-filen. Några äpplen fick också följa med hem. Och så tog jag ett par blombilder, även dessa de sista för säsongen?

Anna hoppade in och handlade lite på hemvägen. Sen blev det söndagsmiddag i form av korv och klyftpotatis med tillbehör. Min korv var förstås av kyckling. Citrus övervakade själva matlagningen. Efter maten fixade jag den här texten och bilderna till det här inlägget, med ett litet avbrott för kvällsfika.


Nu ska jag glo på valvaka så länge jag orkar.
Det kan bli en och annan bit ost och ett glas rött till senare.

I morrn startar en ny arbetsvecka och min börjar med två dagars korrekturläsning.

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Antikt-retro-secondhand-loppis, Böcker, Dagbok, Epikuréiskt, Jobb, Mat, Musik, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Kulturnatten och valdagen 2022: Konst, litteratur och turkiskt, sedan svenskt val, lite gammalt och bärplock

  1. Ni har hunnit med mycket i helgen hör jag, kulturnatta låter trevligt, typ ett evenemang man skulle kunna besöka nån gång i framtiden !

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.