Flickan på kyrkogården


Ett inlägg om något.Maria Gustavsdotters bok Flickan på kyrkogårdenUnder dagarna i Motala i somras köpte jag en enda bok. Stan har inte kvar nån bokhandel och det är sorgligt att se. Den som vill köpa böcker får göra det på ICA Maxi eller handla second hand. Jag gjorde det senare och fyndade Maria Gustavsdotters bok Flickan på kyrkogården hos Erikshjälpen. Den inbundna boken var i fint skick med skyddsomslag och blev min för endast en tjuga.

Sommmaren 1824 och platsen är Uddevalla. Aurora Ekblad och hennes psykiskt sjuka mamma bor inneboende hos mammans syster, gift med en grosshandlare. Aurora blir sin kusin Cordelias obetalda sällskapsdam. Småstaden de bor i sjuder av erotiska hemligheter samtidigt som en helt annan yta visas upp. Aurora blir den som finner den tolvåriga Karna Nilsdotter mördad på kyrkogården. Det är dessvärre inte den enda flickan som mördas. Men Aurora är den som hjäper till att lösa mordgåtorna.

Enligt baksidestexten är det här en pusseldeckare av klassiskt snitt. Jag skulle väl säga att den är en historisk kriminalroman. Boken är inte särskilt spännande först. I stället speglar författaren den tidens sätt att leva i en borgerlig miljö där ogifta kvinnor inte ens fick gå på promenad ensamma. Kapitlen är ganska korta, trots att meningarna är långa. Ändå är det här inte nån svår eller obegriplig litteratur för mig. Det blir snarare åt det lättlästa hållet, vilket inte direkt passar mig. Ibland känns det som om just den här boken vänder sig till en yngre läsekrets.

Toffelomdömet blir medel.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Antikt-retro-secondhand-loppis, Böcker, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.