Ett dubbelt liv: Dagmar Lange alias Maria Lang


Ett inlägg om en biografi.Ett dubbelt liv Dagmar Lange alias Maria Lang av Margaretha FahlgrenI slutet av vårterminen skrev jag en artikel på jobbet med ett gäng lästips.
Böckerna skulle på ett eller annat vis ha anknytning till min arbetsgivare, Uppsala universitet. En bok som jag inte hade läst men som jag blev väldigt sugen på att införskaffa var Margaretha Fahlgrens biografi Ett dubbelt liv: Dagmar Lange alias Maria Lang. Författaren är professor emerita i litteraturvetenskap hos oss – och Maria Lang är en av mina favoritförfattare. Jag har de flesta av hennes böcker, dock inte hennes avhandling och inte heller förstautgåvor. Men ändå. Jag har givetvis läst dem alla. Så till namnsdagspresent köpte jag mig boken i början av juli. Givetvis kastade jag mig över den.

Den här boken försöker beskriva såväl yrkespersonen som privatpersonen Dagmar Lange. Jag tycker att Margaretha Fahlgren kommer djupare än tidigare försök som gjorts. Visserligen förekommer ett antal upprepningar i boken (minst sju gånger står det att Dagmar Lange avskydde att resa, till exempel), men jag får ett bredare porträtt av Dagmar Lange/Maria Lang. Hon var en väldigt speciell person har jag förstått, både egocentrisk och excentrisk, som det står i boken på ett ställe. Men hon var också generös mot vänner och familj. Däremot var hon inte så generös när det gäller att dela med sig av sitt privatliv. Jag hade gärna läst mer om det och sett flera bilder, nåt som förstås visat sig omöjligt. Dagmar Lange/Maria Lang förblir på många sätt en gåta, nåt som förstås är mycket passande för denna svenska deckardrottning.

Margaretha Fahlgren har gjort ett utomordentligt arbete. Längden på biografin är exemplarisk, cirka 200 sidor. På dessa sidor har jag fått mer kött på benen än via tidigare biografier.

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Jobb, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ett dubbelt liv: Dagmar Lange alias Maria Lang

  1. Mösstanten skriver:

    Den här boken ska in i läslistan!

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.