Ett födelsedagsvin: Masi Bonacosta Valpolicella 2020


Ett inlägg om ett rött, italienskt vin som jag fick i födelsedagspresent.



Masi Bonacosta Valpolicella 2020

Lucifer var också nyfiken på det här födelsedagsvinet.

Det är så roligt för precis som jag uppskattar Annas snälla mamma ett gott rödvin och ost därtill. I födelsedagspresent fick jag två italienska rödviner som jag inte tidigare hade druckit av min kära svärmor. (Bara det är en konst, att på Systembolaget hitta röda italienare som jag inte har provsmakat…). I helgen öppnade jag en av flaskorna, Masi Bonacosta Valpolicella 2020.

Som så ofta drack vi vinet till ostar och inte till middagsmat. Systembolaget rekommenderar vinet till lättare rätter av ljust kött eller stekt fisk, men också till vegetarisk mat. Ostar är ju ganska vegetariska, om än inte veganska.

Vinet är gjort på de tre druvorna corvina, rondinella och molinara. Corvina används till amaroneviner och odlas i Venetien i nordöstra Italien. Färgen på vinet är mörkt blåröd och vacker. Alkoholhalten ligger på 12 procent och sockerhalten mindre än 0,3 gram per 100 milliliter. Priset för en flaska är 119 kronor.

Så här skriver Systembolaget om vinets doft och smak: 

”Bärig doft med inslag av körsbär, blåbär, hallon och örter. […] Bärig smak med inslag av körsbär, blåbär, örter och hallon.

Vinet är bärigt verkligen. Det är inte så fylligt eller strävt, men ändå smakrikt. Till ostarna funkade det bra. Till ljust kött (fågel) fungerade det betydligt bättre. Då blev det en riktig fullpoängare. Det passade finfint till kalkonköttet jag åt till middag på nationaldagen, ljust mötte lätt.

Toffelomdömet blir högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Mat, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.