Mat och dryck: Costas Taverna – enda äkta greken i Uppsala


Ett inlägg om den enda äkta grekiska restaurangen i stan..En efter en har de försvunnit, de äkta grekiska restaurangerna i Uppsala.
Vi sörjer fortfarande en av våra favoriter som fanns på tio minuters gångavstånd från hemmet. Men nu är det som det är. På lördagen beslutade vi oss för att försöka få bord på Uppsalas enda äkta grekiska restaurang, Costas Taverna på Svartbäcksgatan. Vi lyckades! Promenadväg dit hemifrån skulle enligt Google Maps ta sex minuter. Men då är inte bomfällningen vid järnvägen inräknad. Så säg… tolv minuter. Helt OK och överkomligt, med andra ord.

Menyn hos Costas innehåller typiska grekiska restaurangrätter. Vi inledde med att dela på en fetaoströra med chili och grillat bröd. Till det drack jag en Mythos och Fästmön en lättöl. Båda ölflaskorna var härligt kylda och röran var lagom stark, det vill säga chilin tog inte över.

Till huvudrätt valde vi två olika rätter, Anna fläskkött, jag kycklingspett. Jag fick både tzatziki och en tomatsås till min mat. Båda såserna kändes hemgjorda och var välsmakande – jag brukar annars dissa den röda såsen. Lite lagom med grönsaker till samt pommes var andra tillbehör.

Huvudrätt koutopollo

Kyckling med god tomatsås som huvudrätt för mig.


Vi delade på en flaska husets röda
som igår bestod av ett vin från norra Grekland. Vinet heter King of Hearts på engelska, grekiskan ger jag mig inte på. Nico Lazaridi heter producenten. Vinet var lätt och härligt rubinrött. Costas själv berättade att de grekiska vingårdarna nu börjar komma igen efter att turkarna bränt ner dem och vinstockarna.

Vin King of Hearts vin av Nico Lazaridi

Husets röda var ett vin från norra Grekland.

Vi skulle inte, men… det blev dessert i form av yoghurt med honung och valnötter. Till det tog vi ingen metaxa utan grekiskt kaffe, mitt med socker.

 

Nycklar i taket

Undras var dessa nycklar passar…

Restaurangen är inte så stor och det finns ett begränsat antal bord inomhus. På framsidan mot Svartbäcksgatan står några bord sommartid och vad jag förstår finns även en uteservering på gården. Gissningsvis är det lättare att få bord under den varma årstiden. Kvällens sällskap och gäster varierade i storlek och åldrar – allt från yngre kärlekspar till äldre – och så en och annan barnfamilj.

Annars är restaurangen inrymd i ett gammalt mysigt hus. På en vägg är stockarna blottade. Väggen är dekorerad med svartvita foton – och kepsar. I taket hänger ett knippe nycklar. Bordsdekorationerna består av levande ljus i vinflaskor. Mycket enkelt och rustikt, men vackert. Enda invändningen vad gäller inredningen är stolarna som är otroligt obekväma för såväl rygg som ben.

Kepsar och svartvita foton hos Costas

Kepsar och svartvita foton på en blottad timmerstocksvägg är lite av den annorlunda inredningen hos Costas.


Maten var vällagad och smakade verkligen Grekland.
Pluspoäng blir det för det direktimporterade vinet, som givetvis inte går att köpa på Systembolaget. Mysig atmosfär, lugn och ro vid matbordet och bra priser (notan landade på cirka en tusenlapp). Hit går jag också gärna tillbaka.

Flaska med stearin

Bordsdekorationerna var levande ljus i vinflaskor.


Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Mat, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.