Stöld


Ett inlägg om en samisk roman.Ann-Helén Laestadius bok StöldEn bok som jag länge tänkt sätta upp på inköpslistan blev jag härom söndagen erbjuden att få låna av Annas snälla mamma. Samiska författaren och journalisten Ann-Helén Laestadius har fått många priser för sina böcker. Romanen Stöld är baserad på verkliga händelser. Och nu har jag läst den!

Boken inleds med att den nioåriga Elsa kommer ensam till rengärdet. Där hittar hon sin renkalv död. Och en man som håller kalvens öra och en blodig kniv. Elsa lyckas få tag i örat, men hon säger inget till nån. Hur den här hemligheten påverkar henne senare i livet är en del av boken. Den här boken som handlar om tjuvjagade renar som dödas brutalt och en polis som struntar i att utreda brotten.

Det gör ont att läsa den här boken. Att nån skadar djur är aldrig OK. När dessutom små flickor drabbas är det än mindre OK. Sen att problemet är större än så är förstås inte klokt. Att nån tar sig rätten att mörda djur, nån annans levebröd och att samerna diskrimineras eftersom polisen inte ens utreder brotten mot dem är bara fruktansvärt. Författaren ägnar inte sin tid åt att smycka ut texten, vilket passar perfekt till det den handlar om. Kort, kärvt och kärnfullt beskrivs händelserna och karaktärerna för läsaren. Jag blir helt tagen av boken.

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Stöld

  1. Den är verkligen fantastiskt bra och viktig!

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.