Lördag kväll den 14 maj och söndagen den 15 maj 2022: Varför förändra sig?


 Kära dagbok…

Plötsligt är det söndag. En helg går så fort. Hade jag inte haft dig, kära dagbok, skulle jag inte veta vad jag har gjort. Jag tycker inte att jag gör nånting vissa helger när jag är ledig. Men det gör jag. I alla fall när jag kommer ihåg att skriva ner här.

Det har varit en solig morgon. Ändå känner jag mig deprimerad och sänkt. Jag vet inte vad det är, jag måste rycka upp mig, ta mig i kragen. Det är en bättre dag än igår, i alla fall. Eller… varför förändra sig?

∼ ♦ ∼

När Fästmön kom hem från jobbet på lördagseftermiddagen serverade jag oss var sin drink med tilltugg. Det var givetvis GT och snacks – salta pinnar, jordnötter och ostbågar. Varför förändra sig?

Snacks GT och Antik o auktion

Lördagsdrink.


Jag lagade en av mina få paradrätter
– stekt kalkonfilé med klyftpotatis, italienskt rödvin och vatten i glasen. Varför förändra sig?

Kalkon klyftpotatis

En av mina paradrätter. Vattenglaset tillkom senare.

Till kvällskaffet med kardemummasmak bläddrade jag i antiktidningen och åt choklad. Lite senare tog vi var sin assiett med ost och kex och ytterligare ett glas vin. Varför förändra sig? Anna såg den europeiska musiktävlingen på TV tillsammans med familjen på mobilen. Jag försökte både titta och lyssna, men också läsa. Nä, det gick inte, jag kände mig både rastlös och trött och precis som på fredagen gick jag och la mig först. Varför förändra sig?

Italiensk choklad inuti Antik och Auktion

Kvällsfika.

∼ ♦ ∼

Boken En vår av is och eld och kaffe på sängen

Läsning och kaffe på sängen.

I morse vaknade jag först vid fyratiden, somnade om och vaknade sen kvart över sju. Det är ju en ledig dag, så varför förändra sig? Jag tömde kattpottor, sopade, fördelade medicin och bytte kökshanddukar och duschhandduk medan kaffet bryggdes. Varför förändra sig? En mugg starkt nybryggt kaffe fick följa med in i sovrummet. Där jag och läste min födelsedagsbok på gång nån timme. Varför förändra sig?

Sen kom jag att tänka på Annas snälla mamma och hennes strul med taxichaufförer. Klockan hade just passerat halv nio när jag ringde henne och frågade om hon ville ha skjuts till Slottet. Det ville hon. Jag sa att jag ju inte skulle iväg och handla och att åka svängen om henne var inget problem. En halvtimme senare plockade jag upp henne efter att ha slängt sopor i soprummet på vägen förstås (varför förändra sig) och åkte till Slottsträdgården. Förändring! Hon hade med sig en bok som var en av hennes systrars egentligen, men hon undrade om jag var intresserad. Det var jag! Nog hade jag tänkt skriva upp just den boken på inköpslistan, fast liksom inte kommit mig för. Varför förändra sig?

Boken Stöld

Den här ville jag gärna låna och läsa!

Jag tog E4:an till ICA Gnista. Det var ganska tomt på folk i affären. Skönt. Varför förändra sig? Nåt upphetsande köpte jag inte. Hade Anna hört av sig innan jag kom hem skulle jag ha köpt bra korv till henne. Nu blev det inte så. Apoteket var öppet och jag hade ett ärende dit. Tre kassar ätbart till oss och katterna mest kom jag hem med. Varför förändra sig?

Tre matkassar och dörrmatta Borta bra men hemma bäst

Tre kassar mat till oss och katterna följde med hem.


Frukost åt jag vid lunchtid.
Sen bäddade jag och satt och läste. På gården hade nån reserverat bord och stolar sen tidiga morgon samt parkerat en bil trots parkeringsförbud. På eftermiddagen skulle det visst vara kalas, noterade jag när jag tog en promenad för att utföra ett ärende på stan. Det är ju kardemummabullens dag och somliga älskar kardemummabullar. Varför förändra sig? Det blev var sin inköpt till kvällskaffet och även en till Annas snälla mamma som jag erbjudit att hämta och skjutsa hem från Slottet på eftermiddagen.


På dagens agenda stod strykning och laga mat.
Maten lagar sig nästan själv – det är bara potatis jag ska koka till makrillen. Stryka kan jag göra i kväll. Eller nån annan dag. Stryktvätten hoppar liksom inte ur korgen av sig själv utan ligger kvar till dess att jag tar upp den på strykbrädan. Varför förändra sig?

I stället ägnade jag mig åt att läsa. Varför förändra sig? Det blev bokbyte som Lucifer hjälpte till med. Eller… det var inte svårt att byta bok från en finsk krigsroman till en samisk berättelse om tjuvjakt på renar.

Lucifer med böckerna En vår av is och eld och Stöld

Bokbyte från en finsk krigsroman till en samisk roman om tjuvjakt på renar.

∼ ♦ ∼

Jag hade nästan söndagsmiddagen färdig när Anna kom hem. Det blev tvårätters – sill och potatis till förrätt, rökt makrill och potatis samt romsås och grönsallad till huvudrätt. Det finns nog lite plats för kardemummakaffe och -bulle. Varför förändra sig???

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Antikt-retro-secondhand-loppis, Böcker, Dagbok, Epikuréiskt, Mat, Personligt, TV, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.