Vinprovning den 28 april 2022: Nästan allt annat än italienskt…


Ett inlägg om en vinprovning i Vinklubben Tre Kronors regi.


Torsdag kväll, den sista i april 2022, var det äntligen dags igen för vinprovning. Vi var på ett antal såna, alltid i Vinklubben Tre Kronors regi, före pandemin. Sen blev det uppehåll på typ två år. Men till Fästmöns födelsedag tidigare i månaden hade jag bokat var sin plats åt oss. Som tidigare hölls provningen i källarvåningen till ett hotell längre bort på Main Street. Provningen startade klockan 19. Under cirka tre timmar var vi helt upptagna med att sippa, sniffa, svälja, humma, njuta och lyssna på prat om viner och mat. Spotta? Ja jag spottade inte utan smakade allt, men hällde ut de roséfärgade dryckerna.

Det krävs inte stora förberedelser, men de är viktiga! Ät innan, fast inget alltför smakrikt. Vi åt tomatsoppa och bröd. Använd inte starka dofter som till exempel parfym och rakvatten. That’s it!

Tomatsoppa vatten och bröd

En inte alltför smakrik middag passar bäst före vinprovning.


Och ja just det…
Husdjur bör stanna hemma – även om de är söta och bönar och ber att få följa med.

∼ ♦ ∼

Tolv såser med lika många smaker vinprov 28 apr 22

Sås till varje vin. Det gäller att hålla reda på vilken sås det ska vara till vilket vin…

Till varje vin serveras en sås. Kombinationen sås är spännande och tanken är bland annat att visa på hur ett vins smak kan förändras med olika mat.  Det gäller bara att hålla reda på vilken sås som ska smakas till vilket vin. Varje vin åtföljs också av ett matrecept passande till just det vinet. Det kan vara en huvudrätt, ett tillbehör, en förrätt eller ett tilltugg. Samtliga viner med recept presenteras i ett tryckt häfte som man kan anteckna på om man vill och ta med sig hem. Det är olika viner och recept varje gång och en vet inte heller hur många viner som ska provas.

Tre Kronors yngre generation står för föreläsningarna kring vinets härkomst, druvsorter, världshistoria med mera. Den äldre generationen sköter provningen samt står för recepten.

Det var hela tolv viner som vi skulle prova den här gången. Fem av vinerna var vita (ett bubbel), två var rosa (ett bubbel) och fem var röda. Två av vinerna var boxviner. Av vinerna igår var endast ett italienskt, så nu har jag druckit även sydafrikanskt, australiensiskt, franskt, tyskt, spanskt och amerikanskt vin. Samtliga viner finns att köpa på Systembolaget, vilket ju är toppen om man fastnar för nåt och vill dricka mer.

∼ ♦ ∼

Jag kan verkligen varmt rekommendera Vinklubben Tre Kronors provningar. Det är tre roliga och lärorika timmar fyllda av goda och spännande smakkombinationer. Och det är inte enbart i Uppsala man kan prova viner. Vinklubben Tre Kronor besöker varje termin flera platser i Sverige.

∼ ♦ ∼

De här vinerna provade vi:

 1. Mulderbosch Chenin Blanc Box 2021
 2. The Stump Jump White Blend 2020
 3. Biecher Pinot Gris Reserve 2020
 4. Ruppertsberger Imperial Cuvée Organic 2020
 5. André Delorme Crémant de Bourgogne
 6. Julià & Navinès Cava Organic Rosé
 7. Marius Peyol Rosé 2021
 8. El Gran Botánico Alijares Box 2019
 9. Juan Gil Silver Label 2019
 10. Stranger Zins Box 2021
 11. Gnarly Head Old vine Zinfandel 2020
 12. Château Morillon Cuvée Jardin Royal Organic 2018

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Mat, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.