Ett vitt vin: Harry Lännabruk 2019


Ett inlägg om ett grekisk-svenskt vin.Harry Lännabruk 2019

Harry var bitter…

För nästan exakt en vecka sen köpte jag två flaskor av ett vitt vin, producerat av Länna dryckeshandel. Det är roligt att gynna lokala producenter, särskilt om det handlar om vin. Just det här vinets druvor odlas i Grekland, men vinet i sig görs i Lännabruk strax utanför Uppsala.

Annas snälla mamma fick en flaska Harry Lännabruk 2o19 i födelsedagspresent. Fästmön och jag tog den andra. I kväll öppnade vi den till vår raclettemiddag.

Det här vinet är starkt, hela 15 procent. Sockerhalten, däremot, är låg, under 0,3 gram per 100 milliliter. På prislappen stod det 105 kronor. Vinet är medelfylligt och har hög fruktsyra.

Det är gjort på två druvor, chardonnay och assyrtiko. Den senare är en vit grekisk druva som odlas främst på Santorini i torr askrik jord.

Systembolaget tycker att man ska äta fisk, grönsaker eller skaldjur till vinet. Vi åt racletteost med tillbehör. Till denna feta ost ska man nämligen dricka ett torrt vitt vin.

Så här kan en läsa om vinets doft och smak på Systembolagets webbplats:

”Fruktig doft med inslag av päron, honungsmelon, lime och vita blommor. […] Fruktig smak med inslag av päron, honungsmelon, lime, persika och vita blommor.

Det här vita vinet var alldeles för starkt. Det gjorde smaken bitter. Färgen på vinet var fin, liksom doften, men smaken… Nej, det passade verkligen inte till osten. Jag kan bara hoppas att vinet går ihop med skaldjur som jag vet att min svärmor gillar och äter då och då.

Toffelomdömet blir lågt. Den enda tofflan får vinet för att det är lokalproducerat. Jag tänker inte köpa vinet nån mer gång. Sorry!

Rosa toffla mini

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.