Stilla vatten


Ett inlägg om den andra delen i Rivieran-serien.Britt Peruzzis bok Stilla vattenFör ett par, tre år sen läste jag den första delen i Rivieran-serien (länk finns nedan). Det var en annorlunda deckare, tyckte jag. Kanske annorlunda för mig eftersom den inte utspelar sig vare sig i Sverige eller England utan vid Rivieran, i Nice. Boken handlade mycket om det goda i livet såsom mat och dryck, nåt jag också uppskattar. I år fick jag äntligen möjlighet att komma tillbaka till serien. I början av januari köpte jag del två i Britt Peruzzis serie, Stilla vatten, och den har jag nu läst en dryg månad efter inköpet. Boken var del av en julklapp från arbetsgivaren.

Kommissarie Alda Luppi har semester och står vid spisen när en mördad man hittas på stranden av en lekande pojke och hans pappa. Eftersom det är semestertider och Alda råkar befinna sig hemma får hon ta hand om fallet. Trots att mannen har mördats mitt bland folk finns inga vittnen. Så hej då, semestern! Inte konstigt att Alda ibland blir så himla arg. Eller handlar hennes ilska om nåt annat..?

Berättelsen kör igång direkt med ganska detaljerade yttre skildringar av de karaktärer som ingår. Mordet är brutalt och blodigt och den stackars pojken och pappan skildras trovärdigt i sina respektive chocktillstånd. Därefter kan det på sina ställen bli lite för tramsigt och lite för mycket av Alda Luppis familj. Det är i vart fall skönt att hon inte, som så många andra poliser, är alkoholiserad. En hel del mat och dryck förekommer även i denna andra del och det gillar jag i och för sig. Samtidigt tillför inte vissa delar nåt till själva huvudberättelsen.

Det här är i mångt och mycket en mysdeckare, där familj och livets goda får stor plats. Visserligen börjar boken blodigt, men sen blir den mest snäll. Mest. Den innehåller även fruktansvärda upplevelser bland de inblandade, nåt som gör slutet och mördarens identitet… oväntade.

Toffelomdömet blir högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

De här böckerna ingår i Rivieran-serien:

  1. Aldrig glömma
  2. Stilla vatten (läs inlägget ovan!)
  3. Frusen timme
  4. Ensam ö (utkommer i juni 2022)

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.