Ett inlägg om precis det som står i rubriken, med betoning på lukullisk.
Grytor hör hösten till. Det sa även B som när de hade flyttat från Main Street och vi hade flyttat in i februari 2018 gav oss en flaska Xavier Châteauneuf du Pape 2015. (Länken går till Systembolaget som säljer årgång 2017.) På lördagskvällen luftades vinet och dracks med andakt till Fästmöns Coq au vin, en härlig gryta, som sagt.
Vi börjar med vinet…

Xavier Château-neuf-du-Pape 2015, en flaska vi fick när vi hade flyttat in på Main Street.
Det här vinet är franskt. Färgen är mörk och rödblå. Det är gjort på druvorna grenache, mourvèdre och syrah. Jag är dålig på franska viner, så jag googlade på druvorna. Grenache odlas i södra Frankrike. Den är lättodlad, behöver mycket sol, mognar sent och ger viner med hög alkoholhalt. Mourvèdre ger fylliga viner som passar till kraftiga kötträtter. Även den druvan behöver mycket sol och värme och odlas i södra Frankrike. Syrah trivs i varma klimat och är en druva som ofta blandas med just grenache och morvèdre.
Vinet har en alkoholhalt på 14,5 procent. Sockerhalten ligger under tre gram per 100 milliliter. På prislappen till en flaska av 2017 års vin står det 269 kronor. Systembolaget anger vinet som fylligt och strävt och rekommenderar det till lamm, nöt och vilt.
Så här beskrivs vinets doft och smak på den lilla lappen jag fick med vinet (notera att 2017 års vin har lite annan smak och doft än detta från 2015):
”Doften är nyanserad, kryddig och fruktig med inslag av fat, viol, jordgubbar, körsbär, choklad och örter. Även smaken är nyanserad, kryddig och fruktig med fatkaraktär. Den har också inslag av viol, jordgubbar, körsbär, vitpeppar och mörk choklad.
Vad tyckte jag dårå? Det här vinet var kryddigt och perfekt till maten. Maten var ganska mild och syrlig i smaken. Vinet hade en spännande eftersmak av bär och choklad. Det blev helt enkelt en suverän kombination.
Toffelomdömet blir det högsta.
Annas Coq au vin…
…kan jag inte ge receptet på, jag vet bara vad/en del av det som ingår i rätten:
- hel kyckling
- kycklingfond
- lök
- syltlök
- morötter
- kalkonbacon
- vin
- svamp
- kryddor och örter, t ex timjan och rosmarin
Totalt tog Coq au vin cirka en och en halv timme totalt att tillaga och inräknat i detta är en bra stund för förberedelser såsom styckning etc. Till pippin serverades kokt potatis. Några separata grönsaker var inte nödvändiga, men svartvinbärsgelé passade mycket bra till.
Smaken var mild och god, Anna hade haft i mer vitlök än något recept förordade, jag skulle kunna tänka mig lite mer ändå. Samtidigt får vitlöken inte ta över den här saftiga, syrliga maträtten. Kalkonbaconet hade sjunkit till botten och jag tyckte inte att det tillförde nåt. Såsen var gudomlig!
Toffelomdömet blir det högsta, ingen tvekan.
Nu blir det kaffe och godispåse i fåtöljen!
Livet är kort.