Kring denna konst


Ett inlägg om en KONSTig bok.


 

Stina Wollters bok Kring denna konstPå självaste Erik-dagen (en av min pappas namnsdagar och nästan min eftersom jag heter Eriksdotter) fick jag en väldigt fin gåva av Fästmön, Stina Wollters bok Kring denna konst. Tusen tack för uppföljaren till Kring denna kropp!

Jag har bläddrat i den här boken och läst mellan ett och tre kapitel per gång. Sen måste jag lägga den ifrån mig. Under några år i slutet av 1980-talet jobbade jag på samma ställe som Stina Wollters mamma Annie. Vi bodde dessutom grannar. Annie gav mig en bild av sitt liv och sin familj, Stina ger mig i sina böcker delvis en annan trots att de tillhörde samma familj en gång.

Oavsett detta… Vid mitt första möte med Stina, i samband med att jag skulle vattna krukväxter hos Annie som var bortrest, kom Stina hem till mig med sin mammas nycklar. Hon sa:

”Tack för att du är så snäll mot mamma.

En ung tjej i 20-åldern säger detta till en annan tjej i 20-årsåldern… Och hon säger det om en mamma som var minst sagt… komplicerad. Jag vet det nu, jag vet mer nu av egen erfarenhet och av dotterns böcker. Så märkligt att jag var på väg till tingsrätten med en skilsmässoansökan den sista gången jag såg Annie innan hon blev sjuk. Jag hukade, gömde mig, ville inte visa hur pinsamt det kändes. En skilsmässa är ju ett sånt misslyckande. Livet…

Det här är en mycket tung bok. Den är väldigt självutlämnande i såväl text som bild. Genom Stina Wollters texter och konst får läsaren/betraktaren glimtar ur en ganska trasig familjs tillvaro där en väldigt stark flicka växte upp.

Det går naturligtvis inte att sätta betyg på nån annans liv. Det jag kan säga är att texterna är välskrivna, de har ett djup och framför allt – de berör. Konstverken är baske mig fantastiska. Jag skulle klassa Stina Wollter som en av våra främsta nu levande konstnärer. Det du!

Toffelomdömet blir…

…högre än jag trodde var möjligt.

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Familj, Jobb, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.