Lördag kväll den 2 januari och söndagen den 3 januari 2021: Nyttigt och suveränt gott


 Kära dagbok…

Annas grönkålspaj öl tulpaner ocvh tända ljus

Här avnjöt jag första portionen av Annas grönkålpaj. Det blev en portion till…

Grönkålspajen Fästmön lagade igår var verkligen suveränt god! Tänk att nåt som är nyttigt också kan vara så gott! Grönkål är rikt på järn, C-vitamin, A-vitamin och lutein. Lutein är ett näringsämne som kan skydda mot gråstarr och åldersrelaterad makuladegeneration (åldersförändringar i gula fläcken). Både Anna och jag behöver alla dessa vitaminer. Jag har ju börjat se så dåligt och att köra bil i mörker har jag riktigt svårt för. Det hade även min pappa och det berodde på grå starr. 

I pajen fanns även lök, ädelost och riven ost. Själva pajdegen gjorde Anna på mandelmjöl. Jag tror att hon blandade två recept. Hur som helst, suveränt gott blev slutresultatet. Till maten delade vi en mörk julöl. Det var alldeles lagom. (Fast jag orkade med en godisskål och lite senare blev det var sitt glas Copertino, några kex, ostar och druvor.)

Mormor och jag

Mormor och jag.

Vi kollade säsongspremiären av Stjärnorna på Slottet och säsongsavslutningen av Vår tid är nu. Förr om åren har jag skrivit blogginlägg om alla stjärnors respektive dag. Det orkar jag inte längre. Den här bloggen har gått från att ha varit en diskussionsblogg till en dagboksblogg med viss inriktning på litteratur och viner. Nån årskrönika känner jag därför inte är nåt nödvändigt. Skälen till att bloggen delvis har ändrat inriktning har till viss del att göra med ork. Men det handlar mycket om andras integritet, min egen till viss del, men även att jag inte pallar med alla tjafslisor/-nissar där ute. Tänk att den värsta av dem till och med hade synpunkter på min mormor som varit död sen 1971! Då förstår du säkert mig, åtminstone delvis, kära dagbok, eller..? Förresten hade mormor namnsdag igår. Även min mamma hette Svea, fast det ville hon inte kännas vid så mycket. Mamma föredrog, precis som jag, att bli kallad för sitt andranamn. Mammas andranamn var Marita.

Och bloggen… den är i skrivande stund den tredje mest besökta privata bloggen i Uppsala. När det gäller privata bloggar som handlar om litteratur och skrivande ligger min blogg just nu på sjätte plats i Sverige vad gäller antal besök. (Placeringarna enligt Bloggportalen.) Detta innebär att det visst fortfarande är många som läser trots att jag mest bara skriver dagbok.

∼ ♦ ∼

Kapitel tolv och kaffe på sängen

Jag började på kapitel tolv i morse.

Det är söndag idag och jag sov länge igen, till typ halv tio. Det är Annas sista dag på långledigheten och tanken var att vi skulle lägga oss i tid igår för att därmed vakna lite tidigare idag. Så blev det inte. Jag läser som vanligt en bra bok och det blev läsning både sent igår kväll och i morse.

När vi hade vaknat hörde vi nån som ”pratade” utanför sovrumsdörren. Vi trodde båda att det var Citrus som ville komma in till oss, men när Anna gläntade på dörren skuttade Mini in. Hon fick låna sin son Lucifers filt och låg på den i sängen med oss. Men hon har lite svårare än sonen att komma till ro och vill gärna bitas i fingrar och tår. Hon spann i alla fall en liten stund.

 

Söndagsfika med Anna

Nej, Anna äter inte hyacinter även om det ser så ut på bilden.

Idag bestämde vi att inte gå utanför dörren. Anna kollade och allt vi behövde för en laxmiddag till kvällen fanns hemma. Det har varit skönt att bara softa, läsa, lösa sudoku, skriva etc. En stadig eftermiddagsfika fick vi ihop till också, även om det på bilden här intill ser ut som om Anna har blivit akut vegetarian och äter hyacinter.

Den enda nyttan jag har gjort under dagen är att tömma kattpottorna, bädda och att hjälpa till att tömma diskmaskinen på ren disk. Igår fyllde jag på sand i pottorna ur den sista kartongen, så på kvällen efter middagen och före stjärnorna igår gjorde vi en beställning på hemleverans av varor. Först på fredag kommer grejorna, så jag hoppas att kattsanden räcker till dess.

Jag är ledig en vecka till. Dagarna går fort och snart är det dags att jobba igen. I morrn tänkte jag försöka rensa och städa ur skafferiet och så behöver jag gå och köpa mjölk och potatis. Jag ska fixa middagen till i morgon, men det blir Annas köttbullar och även hennes kycklingköttbullar som jag bara ska värma på och koka potatis och gräddsås till. Det ska jag väl klara av..?

Övrigt i veckan blir det en tur till Förorten på onsdag med kläder och skolgrejor till Gymnasisten. Han blir kvar ett tag till där ute – oklart hur länge i skrivande stund – hos sin pappa.

Eventuellt ska jag ta en tur till Slottet med Slottsfrun i veckan också, men vi har inte bestämt vilken dag. Det beror lite på vädret och annat. Idag är det nån minusgrad och det kom några flingor snö mitt på dan.

I kväll ser vi femte delen av Rosens namn. Den slutar ganska sent med tanke på att vissa av oss börjar arbeta klockan sju i morgon bitti. Andra har tränat duktigt på att sova ljudligt en stor del av den här söndagen…

Lucifer sover

Lucifer har tränat på att sova ljudligt idag.

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Dagbok, Epikuréiskt, Familj, Mat, Personligt, Sociala medier, Trams, TV, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Lördag kväll den 2 januari och söndagen den 3 januari 2021: Nyttigt och suveränt gott

 1. Skönt med lite slapparsöndag 🙂

  Paj gör man allför sällan, det är gott i olika varianter, har dock inte testat med grönkål

  Ha nu en fortsatt skön ledighet 🙂

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Ja vi behövde det, speciellt som Anna började jobba idag igen och att vi har ledsamheter i familjen. Jag ska vara ledig den här veckan också, men timmarna och dagarna blir allt mer intecknade.

   Grönkålspaj med ädelsost, lök, kanske valnötter? var jättegott!

   Hoppas att du har haft det bra. Ledig den här veckan också eller jobbar du igen???

   Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.