Tisdag kväll den 15 december och farmors födelsedag 2020: Försent att lyssna (?), men årets husbygge avklarat


 Kära dagbok…

Farmors datumflicka visar farmors födelsedag 2020

Grattis på födelsedagen, farmor, säger din datumflicka och ditt enda barnbarn.

I morse när jag hade klivit upp och ut i köket för att som vanligt riva av ett datumblad på farmors datumflicka insåg jag att det faktiskt är farmors födelsedag idag. Men ingen blir 121 år gammal, förstås. Farmor blev bara 82, dessutom. Jag är glad att hon fanns i livet så länge. Det jag önskar är att jag hade lyssnat mer på alla hennes berättelser. När hon gick bort blev det försent.

Så är det ofta i mitt liv, börjar jag uppfatta. Jag inser saker och ting försent. Och nu är jag där jag är och det är… försent. Bäst att rätta in sig i ledet och göra det bästa av situationen, trots att jag skriker inombords flera gånger om dan. Det är ju ändå ingen som hör och även om de som berörs inte läser dig, kära dagbok, vill jag inte riskera att lätta helt på trycket här. Det har fått såna konsekvenser tidigare om åren, det vill säga jag är skurken, jag ska inse att jag har gjort fel som har blottat mina tankar och känslor. Men de som har gjort fel i verkligheten är utan skuld. Och har jag inte rätt till mina känslor? Eller? Känslor är opålitliga ting. Ibland har människor, även jag, självinsikt, faktiskt. Min självinsikt säger mig att jag ska hejda mina ord här innan det blir katastrof igen. Kanske bör jag lägga huvudet mot marken och lyssna mera. Det finns säkert ett skäl till att vi människor är utrustade med en mun och två öron…

∼ ♦ ∼

Tomten på väg ner i skorstenen pepparkakshus

Tomten är på plats och på väg ner genom skorstenen.

Igår kväll byggdes det hus på Main StreetEller själva husbygget utfördes under dagtid av min fingerfärdiga Fästmö. Hon satte ihop ett pepparkakshus, en tradition som hon har tagit med sig in i mitt liv. Jag minns att jag som barn tjatade om att göra pepparkakshus med mamma, men det blev alltid kalla handen.

Även om det är tradition i Annas familj ser hon alltid till att det sker nåt nytt kring årets hus. Årets lilla nyhet var den lysande snölyktan. Själva bygget är ett riktigt pillgöra, så jag är glad att Anna är byggherre och sköter monteringen samt ditsättning av fönster. Min roll i det hela är blott att jag får vara med och dekorera huset. Jag har ju inte riktigt samma konstnärliga ådra som Anna, men det är en trivsam stund. Medan vi dekorerar sitter vi och småpratar och låter en och annan ätbar dekoration försvinna in i våra munnar. Därför kan viss mättnad och visst magont upptstå efter husbygget.

Jag kladdade och kletade, men fick till sist min sida av taket dekorerad, liksom en gavel och en långsida. Tre pepparkakor smyckades också, den ena blev visst en topless tjej som dansar hulahula.

∼ ♦ ∼

Spaghetti och kycklingkorv

Igår blev det spagutti och kycklingkorv. I kväll blir det???

Det blev en TV-fri kväll igår och det var rätt skönt. Ibland har jag TV:n påslagen när jag är ensam bara för att få höra lite ljud. Mer så nu när jag inte är på jobbet och jobbar utan hemma. Samtidigt är jag ännu mer ljudkänslig än vanligt för tillfället. Vem sa att vi människor är logiska? Nåja, i kväll ska jag glo på bönderna som väl ska göra sina slutval. Ibland är det kul att följa en säsong av Bonde söker fru. Anna jobbar till 21.15 och då behöver jag ljud i bakgrunden. Planen för kvällen är för övrigt att ta itu med strykhögen som bara växer och växer. Anna har förberett middag till Gymnasisten. Vad jag själv ska äta vet jag inte, men det lutar åt schnitzelrester. Igår blev det spagutti och kycklingkorv för min del, så kycklingkorv i nån form blir det troligen först i morrn. 

∼ ♦ ∼

Varningstejp på trappsteg

Trappar ner.

Jobbmässigt känner jag att jag börjar trappa ner de här sista dagarna, även om jag bävar för tretimmarsmötet i morgon eftermiddag. Idag har jag mest gjort lite småplock, bland annat förnyat min licens på ett paket med programvaror som jag behöver. I samband med detta upptäckte jag dels gamla uppgifter som behöver uppdateras och ett formulär som inte fungerade korrekt. På eftermiddagen deltog jag i ett fackmöte online. Jag har nästan helt klarat av att hålla löftet till mig själv om att sluta klockan 16 dagarna fram till julledigheten. Det är bra.

Dagens kafferastpromenad fick bli upp till stan för att införskaffa fiskelina. Inte för att jag ska fiska vare sig den inlagda sillen eller lutfisken till jul utan för att min kära sambo har använt upp linan som jag nu behöver för att sätta upp våra julfigurer i gardinstången i vardagsrummet.

Fyra julfigurer i vardagsrumsfönstret höger sida

Så här svävade några av våra julfigurer i gardinstången förra året.


Promenaden blev annorlunda och lite av en ny väg.
Inte gillar jag att gå in i affärer, men ärendet var snabbt uträttat tack vare hjälpsam personal på Uppsala färg/Panduro. Jag noterade farmors och farfars hus på vägen tillbaka via Kungsgatan och Klostergatan.


Efter den friska (?) luften och motionen
blev det lucköppning och choklad.

∼ ♦ ∼

Det kom en julklapp från arbetsgivaren genom brevinkastet idag. Ett lite opersonligt presentkort, men på en generös summa (800 bagis) att handla för i vissa butiker på nätet. Jag hade hellre sett ett presentkort på lokala affärer att nyttjas för att stötta handeln när helvetesviruset har lugnat ner sig. Men ändå. Jag är tacksam. Det går finns en (1) bokhandel att välja saker från.

∼ ♦ ∼

Nej nu ropar strykhögen och jag lyssnar. Det finns ingen återvändo. Sen ska jag belöna mig i fåtöljen med bönder och min bok på gång en stund innan jag åker och hämtar hem Anna i bil. Boken är verkligen… speciell, på ett bra sätt.

Boken Bergens stjärnor och tomte på köksbordet

Speciell bok – på ett bra sätt.

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Dagbok, Familj, Jobb, Mat, Personligt, TV och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Tisdag kväll den 15 december och farmors födelsedag 2020: Försent att lyssna (?), men årets husbygge avklarat

  1. Vilket fint pepparkakshus det blev! Och så mysigt med lyset och alla små dekorationer runt det 🙂

    Gilla

  2. Wow, ni har ju gjort ett jättefint pepparkakshus 🙂 Tofflan rules !! Ja, sambon din förstås också 🙂

    Vi fick en låda med delikatesser från jobbet, från företag lokalt. jag har nästan käkat upp hela paketet med hårt vörtbröd från Vikabröd.. nåja, sparat ett par skivor så Pinglan ska få smaka också 🙂

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.