Pappas födelsedag 2020: Bita ihop om känslan av att vara förorättad


 Kära dagbok…

Pappa bär mig

Var mig nära, pappa!

Min lille pappa… Idag skulle han ha fyllt 93 bast. Jag har så svårt att se honom som en sån gammal gubbe, för även om han var 78 – och rätt gubbig åldersmässigt! – när han gick bort var han fortfarande en rätt rolig typ. Som ung tyckte jag kanske som de flesta unga gör om sina föräldrar: att de är töntiga och jobbiga. Men jag har hört både en och två gamla vänner som önskade sig min roliga (!) pappa som pappa. Eller snarare, kanske, att deras egna fäder hade varit lite roliga som min pappa var. 

Ja ja, lille Vaglice! Du sitter säkert där uppe i himlen och tittar ner på din griniga dotter och undrar vart våra likheter har tagit vägen. Jag saknar så att inte kunna ventilera vissa saker med dig, till exempel sånt som handlar om ekonomi, bilar och jobb. Men var mig bara nära, låt mig bara få veta att du finns där nånstans bland molnen och att du är en av få som bara vill mig väl.

∼ ♦ ∼

Minus noll komma två grader

Minusgrader i morse!

Måndagsmorgon, minusgrader och en känsla av att vara tvingad att gå till jobbet. Det är svårt att bita ihop om känslan av att vara förorättad, svårt att tvinga tillbaka tårarna in i ögonen. Jag hatar när jag brister, för då visar jag vilken svag och ämlig människa jag är. Ändå har jag i vissa sammanhang varit bra på att stänga dörrar efter dem som inte vill veta av mig – och tvärtom. Så jag kan. Om jag vill. Jag hade en kort avstämning med min chef angående förra veckans internatövning och några andra arbetsrelaterade ting. Det kändes rätt. Och jag känner att min chef förstår mig till viss del, i alla fall. Det blir enklare att fungera då. Sen blev det ändå ett antal tillfällen under dan när jag kände mig sidosteppad och förminskad.

Tänk, minusgrader… Visserligen bara decimaler, men ändå. Det är bara oktober. Samtidigt… den kommande helgen slutar sommartiden och det blir normaltid igen. Jag är verkligen glad över min lättviktshoodie – och fick även en komplimang för den i morse när jag mötte M på väg till jobbet. Och förresten kom jag på att jag ju mötte Stora farbrorn med hunden Stina i torsdags morse! Jag fick veta att Stina har en matte som har varit cancersjuk och att de har varit tvungna att helt isolera sig sen coronahelvetet poppade upp. Då ska en sån som jag inte klaga. Inte klaga alls. Men om vissa av de unga, typ 20 – 29 bast, i vårt land kan läsa, önskar jag att de läste Atle Morseth Edvinssons krönika Låt mormor leva så blir hon glad. Hur svårt kan det vara att göra rätt och tänka på andra en liten stund???

∼ ♦ ∼

Dagen blev solig, men fortsatt kall. Jag hade fyra möten på raken på förmiddagen. För ovanlighetens skull var de både effektiva och intressanta. I morrn ska jag också vara på jobbet och jobba. Därefter väntar tre hemarbetsdagar. Fästmön var hemma från jobbet med ryggont även idag. Hon skulle jobba hemifrån lite grann med en del administrativa uppgifter, men också försöka ta en promenad, sånt som är bättre för ryggen än att sitta.

Lunchen var mäktig. Jag åt ostgratinerad fisk med stekt potatis, frukostknäcke, grönsaker och lingdondricka. Nej, jag orkade inte äta upp allt! Kaffet på maten tog jag med mig upp till kontoret. Notera även de mäktiga orden på muggen: ”I am the future”. Skulle inte tro det på det här jobbet…

Ostgratinerad fisk med tillbehör

En mäktig lunch – och mäktiga ord på kaffemuggen….

∼ ♦ ∼

I kväll ser vi sista avsnittet av Det sitter i väggarnaJaa, jag läste nånstans att det faktiskt är sista avsnittet detta intressanta, roliga och lärorika program går. Hur tänkte SvT där? Inte alls, känns det som. Och nej. Jag är inte pensionär, men jag gillar kvalitetsprogram.

∼ ♦ ∼

Dagens bästa – helt klart min post. Tusen tack för brevet, Harriet! Tack också till Norstedts förlag och författaren Anna Bågstam.

∼ ♦ ∼

På väg till jobbet såg jag nåt lustigt. Är det bara jag som associerar till Halloween och spöken..?

Spöken eller parasoller längs med ån

Halloweentider, eller..?

∼ ♦ ∼

Och nu ska jag dammsuga. Tjolahopp!

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Dagbok, Familj, Jobb, Krämpor, Mat, Personligt, TV, Vänner och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Pappas födelsedag 2020: Bita ihop om känslan av att vara förorättad

 1. Du är verkligen lik din pappa, fin bild på er ❤

  Men du, läste precis att dom iaf ändrat sig om programmet "det sitter i väggarna" återkommer 2021

  Ja hmm… Halloween… är det nästa vecka det tro? ingen aning just nu, brukar vara runt allhelgonahelgen

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Ja pappa och jag är lika!
   Jo i dagens inlägg, publicerat precis innan du skrev din kommentar, länkar jag till nyheten att SvT har ändrat sig angående Det sitter i väggarna. 😛
   Halloween är väl den 31 oktober, tror jag. Jag la en länk till Wikipedia om det, men jag minns faktiskt inte helt säkert datumet…

   Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.