Istvillingar


Ett inlägg om en bok inköpt för en tia.S K Tremaynes bok IstvillingarI helgen köpte jag två pocketböcker, 
båda till bra pris. Den ena var emellertid second hand och kostade endast en tia hos Emmaus i Gryttby. Det var så lustigt att jag hittade S.K. Tremaynes bok Istvillingar när jag helt nyligen hade nätshoppat en annan av hans böcker, Just innan jag dog. Istvillingar kom ut på originalspråk i England 2015, medan Just innan jag dog kom ut tre år senare.

Istvillingar handlar om enäggstvillingarna Kirstie och Lydia och deras föräldrar Sarah och Angus. Eller rättare sagt, om Kirstie. För Lydia är ju död efter ett fall från en balkong. Eller? Efter ett tungt år av sorg bestämmer sig familjen för att flytta till Angus mormors hus på en isolerad ö i Skottland. Huset är fallfärdigt, föräldrarna är arbetslösa och Kirstie beter sig allt mer underligt. Bland annat säger hon att hon är Lydia.

En kuslig stämning infinner sig ganska omedelbart. Jag läste en tredjedel av boken mycket snabbt, på en kväll. Berättelsen blir under läsningens gång alltmer konstig. Barnet har en massa underligheter för sig och föräldrarna har hemligheter – för varandra, framför allt. Men… den kusliga stämningen är liksom bara det enda som är. Barnets agerande skapar slitningar mellan föräldrarna. De börjar ifrågasätta inte bara vad som hände utan även varandra. Och när boken är slut vet jag som läsare inte riktigt vad som hände och vad som är ”sant” och vad som är ”lögner”.

Toffelomdömet blir medel. Behållningen av boken är den kusliga stämningen. I övrigt lämnar den mig mest som ett frågetecken.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Antikt-retro-secondhand-loppis, Böcker, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Istvillingar

 1. MarveW skriver:

  Som jag minns det var det ovissheten som gjorde berättelsen så spännande. Att det inte alltid går att får svar, så som det tyvärr kan vara i livet i bland. Upplevde att det gjorde berättelsen till ryslig psykologiskt thriller från olika perspektiv. Vissa gillar det, andra inte.

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Jag gillade den kusliga stämningen som författaren byggde upp. Sen… blev det liksom inget mer för mig. Men jag har en till av hans böcker på min numera väldigt lilla TBR-hylla, så jag kanske ska skruva ner förvätningarna – och bli glatt överraskad. Faktum är att jag brukar gilla den här typen av böcker. Denna byggde upp förväntningar som inte infriades. Och det handlade inte om att få svar. Berättelsen bara föll.

   Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.