Näktergalens död


Ett inlägg om en second hand-bok.Lene Kaberböls och Agnete Friis bok Näktergalens dödI mars var jag nere i Motala för att pyssla om 
mammas och pappas grav, men också för att hälsa på vännen FEM. Just den helgen slog coronahelvetet till i Sverige. Trots det gjorde vi några besök på stans second hand-affärer. På Återvinningen fyndade jag Lene Kaaberbøls och Agnete Friis bok Näktergalens död inbunden och i fint skick för endast 20 kronor. Boken ingår i Nina Borg-serien och är den tredje delen. Jag hade tidigare läst den första delen, Pojken i resväskan.

Även denna gång handlar det om flyktingar. Sjuksköterskan Nina Borg tar hand om Natasha Dorosjenkos åttaåriga dotter när Natasha, som är från Ukraina, blir misstäkt för mordförsök på sin danske pojkvän Michael. Natasha ska förhöras av polisen, men lyckas fly. Kort därefter hittas Michael mördad på ett sätt som påminner om hur Natashas ukrainske make tre år tidigare mördades. Nina Borg har svårt att tro att Natasha är en mördare, men det är förstås inte mycket hon vet om Natasha. När nån försöker ta flickan bestämmer sig Nina för att ta reda på sanningen.

Jag har ärligt talat lite svårt att komma in i handlingen den här gången. Det är som om jag inte hänger med i svängarna. Dessutom berättas en parallell historia, som utspelar sig i Ukraina på 1930-talet. De två berättelserna, dåtid och nutid, hänger förstås ihop. Det här är ett litterärt grepp som jag ärligt talat börjar tröttna på. Mot slutet skärps emellertid det hela till och allt ställs på sins spets och det blir, för första gången, riktigt spännande.

Toffelomdömet blir emellertid inte mer spännande än medel.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Antikt-retro-secondhand-loppis, Böcker, Familj, Personligt, Vänner och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Näktergalens död

 1. Mösstanten skriver:

  Inte helt till belåtenhet alltså. Det är inte klokt så mycket spänningslitteratur det finns. Själv läser jag ju så lite av det och känner inte till de flesta författarna som dyker upp på bloggarna.

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Denhär boken kom ut 2011 i Danmark och först 2015 i Sverige, så den har några år på nacken. Det blir lite tjatigt med vissa litterära ”grepp”, tycker jag, men den här boken kanske var tidigare med dessa än de flesta trots allt. Pojken i resväskan av samma författarpar gillade jag bättre. En kan inte gilla allt.

   Gillad av 1 person

   • Mösstanten skriver:

    Jag har ofta svårt med greppen när det gäller deckare jag ser på tv. Nej, inte det där igen, tänker jag. Jaha hon har en dotter. Jag är säker på att mördaren kommer att hota hennes dotter, tänker jag. Nej, jag vill inte se en ensam obeväpnad polis gå in i en byggnad där han misstänker att en farlig mördare finns. Och så vidare,

    Gilla

   • Tofflan skriver:

    Ja tv- och filmdeckare… man kan vli gaaalen på alla karaktärer som gör dumma saker, typ går ensamma genom mörka parker etc. För att inte tala om mobiltelefoner som aldrig har täckning när det är kritiskt! 🤬

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.