Italienskt, tunggungsrött: Il Seggio Poggio al Tesoro 2016


Ett inlägg om ett tungt italienskt rödvin.


 

Il Seggio Poggio al Tesoro 2016

Ett italienskt tunggung.

En helg utan nåt italienskt i glasen går ju faktiskt inte an. På lördagskvällen, lite senare när nästan alla barn i Sverige hade gått och lagt sig, skar vi till några bitar ost och fyllde var sin skål med två sorters grekiska svarta oliver. En flaska Il Seggio Poggio al Tesoro 2016 stod och luftade nån timme innan var sitt glas serverades. Resten av flaskan intog vi till söndagsmiddagens lasagne på kycklingfärs.

Il Seggio är ett vin från Toscana. Alkoholhalten ligger på 14,5 procent och sockerhalten är mindre än tre gram per liter. Vinet är klassat som mycket fylligt och strävt. Det är gjort på hela fyra druvor: merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc och petit verdot. merlot står för 50 procent.

Systembolaget har satt 199 kronor på prislappen och rekommenderar vinet till rätter av mörkt kött, typ lamm, nöt eller vilt. Mina smaklökar låter hälsa att det funkar bra till ostar och lasagne också.

Så här kan en läsa om vinets smak och doft på Systembolagets webbplats:

”Fruktig, något utvecklad, balanserad smak med rostad fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, plommon, kaffe, choklad, ceder, korinter, läder och vanilj. […] Fruktig, något utvecklad, nyanserad doft med rostad fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, plommon, kaffe, kokos, ceder och vanilj.

Ceder och den rostade fatkaraktären är starkt kännbara i såväl smak som doft, tycker jag. Även vanilj anas, men bär och frukt inte så mycket. Något mer känner jag choklad och kaffe i smaken.

Det här är ett väldigt gott vin och såna viner får en betala för. Jag tycker inte att nästan 200 spänn är för mycket för detta kvalitetsvin.

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Mat, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.