Årets första röda: Valpolicella Ripasso Mezzo Monte 2017


Ett inlägg om årets första vin.


Valpolicella Ripasso Mezzo Monte 2017

Syrligt och kryddigt.

På första dagen, självaste nyårsdagen, det nya året stod jag, tro det eller ej, vid spisen. För att dölja eventuella brister i min matlagning hade jag köpt hem två fylliga ripassoviner. Årets första vin blev Valpolicella Ripasso Mezzo Monte 2017.

Ripasso är en vinmetod där vinet jäser två gånger, andra gången tillsammans med jästresterna från en Amarone. Och Amaroneviner har jag en stor förkärlek för. Vanligen görs Ripassovinerna på druvor som Corvina, Rondinella eller Molinara. Här är druvsorten okänd.

Alkoholhalten är däremot känd på det här vinet och den ligger på 13,5 procent. Sockerhalten är sex gram per liter. En flaska av denna Ripasso kostar 119 kronor. Systemet rekommenderar vinet till rätter av lamm- eller nötkött. Vi drack det till stekt kalkon och smakrika ostar.

Så här skriver Systembolaget på sin webbplats om vinets smak och doft:

”Kryddig smak med inslag av fat, russin, mörka körsbär, svartpeppar, choklad och lakrits. […] Kryddig doft med inslag av fat, russin, mörka körsbär, svartpeppar, muskot och lakrits.

Jag kände en tydlig syrlighet av bär, men också en kryddighet i såväl smak som doft. Peppar var tydlig, choklad noterade jag något liksom lakrits. Det var ett lättdrucket vin, inte alltför sötat och inte heller alltför surt. Ett typiskt vin som jag gärna köper och dricker igen även om det inte direkt överraskade mig.

Toffelomdömet blir högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.