Rött och väldigt italienskt: Ernst utvalda från Toscana 2016


Ett inlägg om ett rött och gött vin.


 

Ernst utvalda från Toscana

Utvalt italienskt och fruktigt av Ernst.

På onsdagskvällen – lill-lördag – trollade min sambo fram finfin kvällsmat till mig/dessert till henne. Jag hade ätit en halv låda två dagar gammal mat till lunch och var väldigt sugen på de ostar hon skar upp. Vinet Anna serverade till var Ernst utvalda från Toscana 2016. Systembolaget rekommenderar som vanligt annat än vi åt. Till det här vinet föreslås rätter av lamm- eller nötkött.

Ernst röda utvalda är gjort på druvorna sangiovese och merlot. Sangiovese är väl Italiens vanligaste druva. Merlot är också ganska vanlig, även i Frankrike, och är en druva som mognar snabbt. Inget konstigt eller ovanligt vad gäller huvudingredienserna i vinet, alltså.

Vinets sockerhalt ligger på 6 gram litern och alkoholhalten på 13,5 procent. En flaska av denna ekologiska dryck kostar 99 kronor.

Så här kan en läsa om vinets smak och doft på Systembolagets webbplats:

”Mycket fruktig smak med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, plommon, kryddor och vanilj. […] Mycket fruktig doft med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, russin, vanilj, choklad och kryddor.

Jag tyckte att vinet verkligen hade en fruktig smak, nästan åt äpplehållet till, märkligt nog. Det var friskt och lättdrucket och efter ett glas blev det ytterligare ett halvt. Vinet är klassat som mer än medelfylligt och det tyckte jag väl inte. Strävheten noterade jag, men inte vanilj – varken i smak eller doft.

Toffelomdömet blir högt för detta goda och lättdruckna vin. 

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.