Ett rött vin, italienskt, förstås: Raccolto Nero d’Avola Cabernet Sauvignon Organic 2018


Ett inlägg om ett vin.


 

Raccolto Nero d'Avola Cabernet Sauvignon Organic 2018

Både god och prisvärd italienare!

Igår på lördagskvällen var det dags igen – för ost, kex och vin. Det fanns vin kvar i fredagsflaskan, men jag öppnade en flaska Raccolto Nero d’Avola Cabernet Sauvignon Organic 2018 för säkerhets skull. Det visade sig vara smart på grund av det senare vinets sockerhalt.

Lördagsvinet kostar endast 99 kronor flaskan. Det är gjort på två druvor, nero d’Avola och cabernet sauvignon. Nero d’Avola är den vanligaste druvan på Sicilien och cabernet sauvignon är den vanligaste blåa druvan rent generellt. Inga konstigheter eller märkvärdigheter, alltså.

Alkoholhalten i vinet ligger på 14,5 procent och därmed är förstås sockerhalten lite högre, åtta gram per liter. Sambon fick därför hålla sig till fredagsvinet, men tog en smak av det sötare vinet också.  Hon tyckte att lördagsvinet var mycket sött i jämförelse med fredagsditot.

Till vinet åt vi fyra sorters ostar, varav en ost var en vinmarinerad hårdost, Occelli al Barolo. Den var mycket speciell i smaken – och mycket god, tyckte vi båda. Och skam vore det väl annars med tanke på att osten kostade 700 spänn kilot… Nåt kilo köpte jag givetvis inte, bara en liten bit för över 80 spänn. Systembolaget rekommenderar annars vinet till rätter av lamm- eller nötkött – som vanligt.

Så här kan en läsa om vinets smak och doft på Systembolagets webbplats:

”Mycket fruktig smak med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, mörka körsbär, örter, kaffe och vanilj. […] Mycket fruktig doft med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, viol, björnbär, salvia, kaffe och vanilj.

Det här vinet tilltalade mig mer än fredagens och det bör ha att göra med sockerhalten. Där fanns en tydlig smak och doft av kaffe och vanilj. Fruktigheten fanns där också, men tog inte över. Jag provade även att äta frukt & mandelchoklad till vinet – det var alldeles fantastiskt gott.

Toffelomdömet blir det högsta. Det här är ett gott och mycket prisvärt vin.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.