Ett rött vin: Fontanafredda Ebbio Langhe Nebbiolo 2017


Ett inlägg om ett rött och italienskt vin.


 

Fontanafredda Ebbio Langhe Nebbiolo 2017

Ett nebbiolovin till maten mitt i veckan!

Vin till maten mitt i veckan? Ja, det går hur bra som helst om en har semester alt. börjar jobba sent. Igår kväll serverade köket på Main Street kolgrillad kyckling med tzatziki och sallad. I lagom tid före middagen tog jag fram en flaska Fontanafredda Ebbio Langhe Nebbiolo 2017 ur vinskåpet för att lufta den.

Flaskan köpte jag ganska nyligen för 119 kronor. För att anpassa mig lite efter min sambo blev det åter ett vin med låg sockerhalt, det vill säga under tre gram per liter. Alkoholhalten ligger på 13,5 procent. Vinet är gjort på druvan nebbiolo, en blå druva som gör vinets färg ganska ljus. Druvan är vanlig i Piemento i norra Italien. Vinerna blir ofta sträva och fylliga och går att lagra länge.

Systembolaget rekommenderar en att servera vinet till lammkötts- eller nötköttsrätter. Vi åt alltså kryddiga kycklingbitar. Lite senare blev det ytterligare ett glas till några goda ostar: brie, tryffelbrie, St Agur och Gruyère.

Så här står att läsa på Systembolagets webbplats om vinets smak och doft:

”Kryddig smak med fatkaraktär, inslag av körsbär, kanel, hallon, ceder, salvia, vanilj och lakrits. […] Nyanserad, kryddig doft med fatkaraktär, inslag av körsbär, jordgubbar, ceder, kanel, lakrits och salvia. 

Att vinet var kryddigt noterade jag direkt. Jag kände också en syrligare smak av bär. Vinet kändes inte superfylligt, men var alldeles lagom. Till den hett kryddade kycklingen gick det finfint, till ostarna hyfsat bra. Kanske att vinet var något för surt för att bli en fullpoängare hos mig.

Toffelomdömet blir högt, men inte det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Mat, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.