Fredagen den 9 augusti 2019: Gött mä körv, men se kräftor från Vättern…


 Kära dagbok…

Kalkonbrännare med bröd och tillbehör

Dä ä gött mä körv!

Jag fortsätter på ämnet traditioner även idag, för igår blev jag påmind om en tradition som tillhörde nån annan. Vi åt nämligen korv till middag (kalkonbrännare för min del) och en gång i tiden hade jag svärföräldrar som alltid åt korv på torsdagar. Först städade de, sen åt de korv och så kollade de på en svensk TV-serie. Nu är det snart 20 år sen de slutade vara mina svärföräldrar. Jag har ingen aning om de fortfarande städar och äter korv på torsdagar, men TV-serien har slutat gå för länge sen. En del traditioner bryts liksom när det tar slut. (Denna anekdot handlar om mig och mina före detta svärisar, ingen annan, är det bäst att tillägga. Jag blev bara påmind om dem igår.) På Main Street äter vi korv med bröd ibland, inte bara på torsdagar. Dä ä gött mä körv.

∼ ♦ ∼

Bokuppslag sid 118 och kaffemugg

Jag läser en konstig bok.

Idag sov jag inte lika länge som igår. Vi satt visserligen uppe till nästan halv två och glodde på Babylon Berlin och läste, men jag var piggare i morse. Annars blir jag inte särskilt pigg av Babylon Berlin, det är en konstig serie. I morse blev det en stunds läsning i boken jag har fått för recension. Den är också rätt konstig, fast jag avslöjar inte mer om den här och nu.

På förmiddagen telefonerade jag med min nuvarande svärmor som är snäll. Sen strök jag fyra skjortor och åtta t-shirtar innan jag dammsög. Sambon behövde jobba en stund och letade förtvivlat efter en usb-sticka. Jag hjälpte till utan framgång och skyllde på vår lilla jägare Citrus som älskar att sno småprylar som kapsyler, hårsnoddar med mera. Kanske usb-stickor också. Sen visade det sig att jag hade skyllt falskeligen på den lilla kissan, för Anna hittade så småningom stickan efter att försökt återskapa det hon behövde. Det var väl för att jag skyllde på en oskyldig som jag fick ont i ryggen – igen. Somliga straffar Gud genast.

Citrus på kudden på min fotpall

Vår lilla jägare Citrus var oskyldig till usb-stickans försvinnande.


Medan Anna jobbade på åkte jag till Slottsträdgården på uppdrag. 
Jag hade precis klivit ur bilen och var på väg över bron när det kom en störtskur. Mitt emellan bilen och Slottet valde jag att pinna vidare fram till Slottet. Men nån nyckel hade jag inte, så jag fick stå under lite tak vid stugdörren slottsporten, trycka mig mot den och vänta tills skuren slutade. Våt hann jag förstås bli, men det var ju bara vatten. Rätt typat, ändå, att det skulle regna just när jag stack ut näbben.

Regnskur vid stugan

Jag tryckte mig mot stugdörren för att undgå regnet.


Men vad hade jag då för uppdrag vid Slottet
Jag skulle plocka en bukett krondill. Visst känner du doften?

Krondill

Visst känner du doften?


I kväll ska vi nämligen äta kräftor. 
Inte vilka kräftor som helst, heller, utan de kommer från min hemsjö Vättern! Korgtassen hade ett erbjudande att en kunde reservera en hink via Ansiktsboken. Nu finns ju inte jag på Fejan, som jag bedömer är en sån uuute kanal i sociala medier, men det gör sambon. Hink bokades och på eftermiddagen hasade vi iväg för att hämta våra östgötska skaldjur. Ja, för de är förhoppningsvis östgötska – om de är goda.

Kräftor

Vi har hämtat en hink Vätterkräftor.


Anna
har en bulle en paj i ugnen, 
för på kräftor, Östgöta sädes och kryddost allena blir en inte helt mätt. Jag köpte med en kvist bomull hem till sovrummet, bara för att jag visste att min älskade ville ha en sån. Nyss kom Anna med en GT på gin från York. Små saker en gör för varandra när en älskar varandra. Utan kärlek blir livet rätt… torftigt.

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Dagbok, Epikuréiskt, Jobb, Krämpor, Mat, Personligt, Sociala medier, TV och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.