Ett vin: Amarone della Valpolicella Antica Vigna 2015


Ett inlägg om ett rött, dyrt, gott och italienskt vin.


Amarone della Valpolicelal Antica Vigna 2015

Inget vin en serverar till vardags.

Ibland vill en unna sig nåt riktigt gott vin. Det handlar främst om när en vet att det blir riktigt god mat. Sambon fixade kycklingspett grillade ovanpå spisen i grillpanna igår kväll. Några timmar i marinad och det kändes nästan som utegrillade souvlaki. Till spetten serverade hon en härlig grönsallad av grekisk typ, potatisklyftor med parmesan samt tzatziki. Och mitt i allt detta rätt… grekiska plockade jag fram ett fylligt Amarone ur vinskåpet.

Amarone della Valpolicella Antica Vigna 2015 kostar 239 kronor och är inget en serverar till vardags. Systembolaget tycker att mörkt kött och lagrade hårdostar passar till. Vi var lite tvärtemot igår, alltså, och åt ljust kycklingkött.

 

Så här kan en läsa om vinets smak och doft enligt Systembolgets webbplats:

”Kryddig smak med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, kanel, plommon, peppar och choklad. […] Kryddig doft med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, romrussin, kanel och mintchoklad. 

Jag tyckte att såväl doft som smak var kryddiga och anade mörka bär, plommon och choklad i smaken. Vinet var lätt vid första avsmakningen, men fick en lång eftersmak. Det här vinet är inte enbart gjort på corvinadruvan, utan även druvsorterna corvinone och rondinella. Vinet hade en ganska speciell smak, tycker jag. Trots sin fyllighet var det lättdrucket och inte jättetungt. Och det passade utmärkt till maten.

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Mat, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.