Måndagen den 1 april 2019: Inget aprilskämtande kring livskvalitet


 Kära dagbok…

Segerstedthuset interiör trappa våningarna

Nya Högsta Tjifen sitter i husets översta våning, nånstans.

Det är första april idag, men jag kan väl säga att nåt skämtsamt skojsligt finns inte i det här inlägget. Fast i morse, på vårt möte i Operation Center som vi har 8.30 varje morgon, trodde folk att jag skämtade när jag påminde dem om att vi har en ny chef från och med idag. Ryktet säger att den nya Högsta Tjifen ska sitta i de övre regionerna i huset tillsammans med rektorn et consortes. Gissningsvis tittar hon ner till avdelningen hon ska basa över nån gång ibland också. Det vore ju lite praktiskt. Faktum är att hon gjorde det på förmiddagen och jag tog tillfället i akt att handhälsa och önska välkommen. I fredags träffade jag för övrigt gamla Högsta Tjifen. Det är lätt att sakna henne. Många hade åsikter om henne, min åsikt är att hon är/var en bra chef och ledare. Såna växer inte på trän, så ja. Jag är lite orolig. (= understatement of the year) Förutom nytt i ledningen pågår en omorganisation sen ett år tillbaka och resten av året. Självklart funderar jag mycket över om jag har nåt jobb den 1 januari 2020. Men det behöver ju ingen mer än jag själv oroa mig över.

∼ ♦ ∼

Det gick bra att komma upp i morse, för såväl gammal som ung trots att det är en timma tidigare än vanligt. Lucifer startade sin jam-session 5.30 och jag klev ur sängen och pytsade upp mat. Hade nästan somnat om när jag vaknade till en minut innan larmet skulle tillra igång, så jag stängde av och försökte smyga upp igen utan att väcka min sambo. Jag lämnade pottorna och diskmaskinen otömda, för jag hann inte med dem. Katterna var lugna under frukosten och visade sig inte i köket. De betraktade mig med en viss… distans i blickarna. Vi människor är nämligen rätt ointressanta när det inte handlar om mat. Fast Mini är förstås ganska kärvänlig ändå och gillar att sitta/ligga nära utan att tigga nåt ätbart. Citrus hade parkerat sig i en av Bruno Mathsson-stolarna i Pojkrummet och jag kände verkligen att jag störde henne när jag kollade att alla i rummet var vakna.

 

Blå himmel träd gult hus

Det var inte mörkt i morse.

Jag trodde att det skulle vara mörkt i morse, men det var ljust och soligt. Ett par minusgrader gjorde att jag fick gräva fram handskarna igen ur byrån i hallen. Det blev en frisk promenad till jobbet. Till kroppen känner jag mig dessvärre  inte så väldans frisk. Magen har varit OK i helgen – jag har ju inte varit på jobbet och druckit kaffe. Jag misstänker att jobbkaffet är magskurken, för på förmiddagen fick magen spel igen. Annars har jag idag mest ont i muskler och leder i framför allt armar, ben och fötter samt ryggen. Tja, det är väl Gammeln som har slagit klorna i mig. I morrn efter jobbet ska jag till tandläkaren på min årliga kontroll. Då får jag säkert som förslag att dra ut varenda tand för att det är nåt fel på dem. Nej, jag skojar! Min tandläkare är bra. Om jag nu bara får henne och inte nån annan, vilket händer då och då. Min mottagning har  blivit en del av ett annat tandvårdsföretag. Bra eller dåligt? Det vet jag inte. Som patient önskar jag att jag hade blivit informerad innan i stället för att läsa om det på webben.

∼ ♦ ∼

I kväll jobbar Annamen vi är två människor och tre katter som håller ställningarna på Main Street. Igår åt vi tre människor lax tillsammans. Anna och jag åt sparris. Det är gott, men fy 17 så illa kisset luktar efteråt! Fisk äter jag mycket, ofta och gärna, flera gånger i veckan till lunch.

Lax med ris citron o dillsås och grönsaker

Laxmiddag igår. Nyttigt och gott, men fy så illa kisset luktar efter sparrisintag!


När jag var barn sades det att en blir smart av fisk.
Kanske avsåg den som sa det att fisk är nyttigt? Vi har pratat på jobbet om nyttiga livsmedel. Jag har gjort en liten lista över bra och näringsrika livsmedel, skapad genom efterforskningar att jag har sökt lite grann på nätet. Det vore intressant att få kommentarer på innehållet, inte bara snokande i mina dagboksanteckningar!

 • avokado – mycket omättat fett och kalium
 • blåbär – antioxidanter, C-vitamin, flavonoider som är bra mot sjukdomar som Parkinson, diabetes och Alzheimer
 • sötpotatis – A-vitamin, betakaroten mot till exempel uppkomst av vissa ögonsjukdomar, kalium, magnesium, kalcium, B6, C-vitamin, koppar, järn, folat
 • spenat – järn, K-vitamin, betakaroten, antioxidanter, A-vitamin, lutein som sänker kolesterol
 • citron – C-vitamin, kalcium
 • valnötter – omega 3, sänker kolesterol, skyddar huden mot solskador, skydd mot blodproppar, förebygger diabetes, hjälper dig att somna genom melatonin som gör en sömnig
 • broccoli – K-vitamin, C-vitamin, innehåller sulforofan som bland annat sänker blodsockret
 • ägg – omega 3, protein, D-vitamin, E-vitamin
 • lax – omega 3, motverkar depressioner och hjärtsjukdomar, D-vitamin
 • mörk choklad – viktminskning, förebygger av hjärtsjukdomar, sänker blodtryck och kolesterol
 • vitlök – hämmar utvecklingen av vissa bakterier, antiinflammatorisk, sänker kolesterol och blodtryck

I kväll kan det hända att jag tar mig en bit VIT choklad och ett glas vin. Bara för att det är gott. Livskvalitet kan vara olika. Det vara att äta bra och näringsriktig mat, men det kan också vara att få uppleva soluppgången varje morgon. Jag läste nånstans att även en dålig dag har bra stunder. Det är ord jag tar tillvara på – även om min dag idag inte har varit nån särskilt dålig dag.

Solen går upp bakom slottet

Livskvalitet kan vara många olika saker. Att få uppleva solens uppgång varje morgon, till exempel. Även en dålig dag har bra stunder.

∼ ♦ ∼

Jag har varit några ärenden efter jobbet. Bland annat har jag hämtat böckerna jag nätshoppade hos Bokus. Idag hade Bokus skickat rätt böcker. Jag är mycket, mycket nöjd.

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Dagbok, Diskutabelt, Jobb, Krämpor, Mat, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Måndagen den 1 april 2019: Inget aprilskämtande kring livskvalitet

 1. Jostvin Smith skriver:

  Jo,bra mat . Jag är inte så förtjust i lax,och choklad har jag nästan helt tappat lusten till. Vete 17 varför,har alltid älskat choklad förr. Apropå sparriskiss,det har aldrig hänt mig,däremot lämnar räkor en påtaglig odör 😷

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Vi älskar lax jag och mina sambor och det är bra. Choklad älskar jag också, tyvärr inte mörk. Att kisset luktar illa beror på ett enzym som faktiskt alla inte har. Du är förskonad – var glad för det!!! 😛

   Gillad av 1 person

 2. Mösstanten skriver:

  Vi har mycket svårare att ta upp A-vitamin från växter än från animalier eftersom vi måste konvertera det som finns i växterna. Likaså har vi lättare att ta upp hem-järn som finns i animalier än det järn som finns i växter.

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Ja så är det, men jag äter inget annat kött än kalkon och kyckling och måste ersätta det röda köttet med vegetariska alternativ.

   Gilla

   • Mösstanten skriver:

    Aha! Då behöver du förstås veta noga vilkagrönsaker som innehåller mest järn. Om du äter ägg så innehåller äggulan en del järn och även kycklinglever ifall du äter det.

    Gilla

   • Tofflan skriver:

    Det är rött kött jag inte äter, men kycklinglever får vara. lbland, när jag känner att järndepåerna är låga, äter jag faktiskt leverpastej. (Det är för övrigt rätt mycket ansjovis i leverpastej, så det smakar ganska mycket fisk.)

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.