Tisdagen den 12 mars 2019: Hem och hem, mer ledig tid och vem får boken?!


 Kära dagbok…

Fyrisån från St Olofsbron mot Åkanten

Fyrisån sedd från S:t Olofsbron i morse.

Kylan håller i sig även idag. Det var nästan tio minusgrader i morse när jag stånkade uppför backarna till jobbet. Men det var en solig och fin dag och jag stannade till vid S:t Olofsbron för att ta en bild över ån. Uppsala kan vara ganska vackert, fast det är fortfarande inte min stad i hjärtat. Tyvärr. Jag trodde det i många år.

Som äldre har jag insett att det var en flykt till Uppsala, en flykt från småstadens inskränkthet och en jakt på frihet och kärlek. När Fan blir gammal blir han religiös, heter det. Så även jag, för idag känner jag annorlunda. Märkligt nog har även andra i min bekantskapskrets uppenbarligen gjort samma upptäckt och dessutom även gjort slag i saken: de har flyttat Hem. Mitt Hem är nu emellertid Uppsala och jag får ägna mig åt att längta lite då och då. Barndomsland blir ändå inte det det en gång var. Det kan det aldrig mer bli.

Nio komma nio grader minus den 12 mars 2019

Morgontemperatur idag…

∼ ♦ ∼

Arbetsdagen gick i flygande fläng med hela tre möten på förmiddagen. Mellan mötena jobbade jag och under mötena jobbade jag förstås också – även ett möte är ju jobb. Eftermiddagen veks åt skrivande innan jag ramlade nerför Mördarbacken* för att ta mig till min arbetsgivares optiker. Där fick jag nya glas i bildskärmsglasögonen och behöll min gamla båge. Förhoppningsvis lär jag se lite bättre på jobbet framöver.

Bildskärmsglasögon

Uppdaterade glas i gamla bågar.


Eftersom det blev ett rätt hastigt bokbyte igår
och en redan läst bok ska ges bort – se längst ner i inlägget! – behövde jag fylla på med en deckare. Akademibokhandeln hade vänpris på en pocketbok som jag tyckte såg spännande ut. Men först ska jag läsa den andra deckaren jag köpte på bokrean. Jag har redan läst nästan 100 sidor – det är ett gott omdöme för en kriminalroman!

∼ ♦ ∼

Händer i fönster

Lite mera ledig tid tillsammans önskas.

Men allt är inte jobb eller böcker i mitt liv. Igår kväll pratade vi om semestrar och ledigheter. Jag ska försöka ta fem veckors semester i sommar. Av dessa blir det förhoppningsvis två vuxenveckor när Anna och jag kan göra lite saker på egen hand. Andra sambor kanske föredrar egentid. Jag lider fortfarande av bristen på tid tillsammans med Anna. Ett skäl till detta är givetvis att jag jobbar kontorstid vardagar och Anna går på schema som innebär arbete på både dagtid och kvällstid, såväl vardagar som helgdagar. Vi har nu bott ihop i över ett år (13 månader, faktiskt, den här veckan), men ändå tycker jag att vi inte får tillräckligt med ledig tid tillsammans. Så är det förstås också när vi har lite olika familjesituation. Anna har ju fyra barn, en mamma, en pappa, en bonuspappa och två syskon. Jag har inga barn, inga föräldrar och inga syskon. Planerna för såväl tid som aktiviteter i sommar är för övrigt ännu inte fastlagda, men det klart att vi gärna åker in till Pride några dar.

∼ ♦ ∼

Mini

Mini är ingen grinig gammal katt, men hon blir irriterad på mig när jag fipplar med mobilen eller Paddy** för mycket i stället för att jag gosar med henne.

En del är som griniga gamla katter och kvicka till att märka ord. Sån har även jag varit, men jag hoppas och tror att jag har bättrat mig – lite i alla fall. Lusten att smälla andra på fingrarna har avtagit – åtminstone så länge det gäller små saker som tycke och smak. Vad jag tänker inuti lämnar jag i vissa fall kvar inuti.

Sen jobbar jag med det jag gör av olika orsaker. Andra jobbar med det de gör av sina orsaker. Vi är möjligen experter på våra respektive områden. Jag fick veta av Högsta Tjifen att jag var specialrekryterad för att arbeta med eget skrivande och granskning av andras texter. (Bloggen är min personliga, den är inte special på nåt sätt mer än att jag skriver en öppen dagbok och om mina intressen böcker och viner. Här skriver jag ganska nära talspråk.) Professionellt skulle jag kunna skriva en lång harang om till exempel avsaknaden av pronomen och basal korrekturläsning före publicering av text. Men jag vet att… just tycke och smak skiljer oss åt. Jag tycker till exempel att korrekturfel sänker värdet av en text. Fast tja…

Var och en är bra på sitt sätt – ingen är definitivt fullkomlig,
allra minst jag. 

∼ ♦ ∼

Avslutningsvis nåt positivt: Jag ska avslöja vem som får Stora stygga vargen… 

Grattis Uppsalaewa till boken Stora stygga vargen


Och eftersom Ewa bor i Uppsala
hoppas jag att vi kan träffas så att jag kan överräcka boken personligen. Jag har din mejladress så vi kan väl höras den vägen och göra upp om träff? Du har en riktigt bra bok att se fram emot, tycker och tror jag.

∼ ♦ ∼

*Mördarbacken = Carolinabacken
**Paddy = min surfplatta


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Dagbok, Familj, HBTQ, Jobb, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Tisdagen den 12 mars 2019: Hem och hem, mer ledig tid och vem får boken?!

 1. uppsalaewa skriver:

  Jippi!
  Superstort tack för bokvinsten. Visst kan vi hitta en tid att träffas. Skicka några förslag till mig på e-post. Vi kan kanske ses över en kopp kaffe?

  Gilla

 2. Tofflan skriver:

  Jag mejlar dig i morgon! Kaffe låter finfint. 👍

  Gilla

 3. Mösstanten skriver:

  Nej flytta ”hem” vill inte jag. Linköping är mitt hem fast jag inte kommer härifrån. Det är en del människor som gör det – alltså flyttar till stället där de har vuxit upp, men det passar inte mig.
  Om korrekturfel kan jag meddela att jag tycker att de är allt för många i texter nu för tiden. Och språkfel. Så allt sådant på min blogg är helt ofrivilligt. 🙂

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Jag har bott i Uppsala sen 1982 och jag tror nog att jag blir kvar här. Det finns inget kvar att flytta tillbaka till.
   Korrekturfel och språkfel skämmer en text. I t ex en roman ska sånt inte förekomma, inte heller sakfel. Förlagen har redaktörer som arbetar med detta. Men jag håller med – det är jättevanligt med fel numera.

   Gilla

 4. Har det redan gått ett år sen ni flyttade, uj vad tiden går fort 🙂
  Skönt med 5 veckors sammanhängande semester….för mig blir det 2 + 2 under sommaren i år.

  Jag skulle aldrig vilja flytta tillbaka till Långshyttan, det är ganska fint där, men, att åka dit och vara där ett par timmar varje kvartal, det är lagom för mig.

  Hemma, det är Avesta det 🙂

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Ja visst, ett år och en månad! Jo jag känner att jag behöver fem lediga veckor, det är så intensivt på jobbet.
   Det där med att flytta Hem igen, önskan eller längtan om, har kommit på senare år för min del. Kanske för att jag vet att det är omöjligt. I Uppsala har jag bott sen jag var 20 år. Det är många år (36, snart 37).

   Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.