Lördagen den 9 februari 2019: Döddag och fynddag


 Kära dagbok…

Morfar och jag i Motala hamn

Morfar, med cigarrett, och lilla Tofflan i Motala hamn. 

Det var nåt bekant med dagens datum och jag kom på det ganska snart. Idag är det 28 år sen min morfar dog. Han gick bort tidigt en lördagsmorgon. Jag hade kommit med veckoslutsbuss till Motala sent på fredagskvällen och skulle hem till morfar på lördagen. Och besökte honom gjorde jag, men då var det försent, morfar hade somnat in. Samtidigt kände jag redan då att det var skönt att hans lidande tog slut. KOL och emfysem är plågsamt. Därför vill jag att alla jag tycker om slutar röka. Snarast.

 


Tänker på dig idag, min snälla, snälla morfar!

∼ ♦ ∼

Motiv X och kaffe på sängen

Lördagsstart med Motiv X och kaffe på sängen.

Tack vare Anna fick jag sovmorgon i morse. Jag vaknade inte förrän klockan nio. Fantastiskt skönt eftersom jag hade varit uppe tidigt hela veckan och gått till sängs så sent som halv ett i natt. Jag startade min dag med läsning och kaffe på sängen, Anna startade sin med ett hemligt projekt – som hon sen avslöjade för mig.

Jag har kommit ungefär halvvägs i Motiv X och den är precis lika spännande som de tre föregående böckerna i Fabian Risk-serien. Tyvärr är även denna fjärde del behäftad med en massa störande korrekturfel. Kanske Forum borde engagera nån annan korrekturläsare, det här är bedrövligt och inte alls kul vare sig för författaren eller för den som ändå lägger ett antal hundralappar på en bok. Jag ska försöka ta mig tid att läsa lite i eftermiddag, även om jag känner att en massa måsten knackar på. I morgon ska jag städa har jag bestämt, men… det är ju aldrig helt fel om en börjar lite smått idag med till exempel dammning eller att skura badrummet…

Jag tog en dusch och tvättade håret, vilket sannerligen behövdes, innan jag kunde sätta mig till dukat frukostbord. Anna fixade äggröra och jag åt min med två rostade mackor. Riktigt smaskigt! Efter tandborstning stövlade jag iväg till Korgtassen för att köpa middagsmat till mig och vår tvåveckorssambo.

Det regnar idag i Uppsala och är plusgrader. Det betyder att en har två val när en går på stans trottoarer:

  1. gå nära gatan för att slippa få snöras från taken i huvudet, men bli nerstänkt av bilar och bussar
  2. gå under taken och riskera att få nåt i huvudet som inte är så skönt, men förbli torr i övrigt.

Så för säkerhets skull gick jag ut en gång till efter att jag hade mellanlandat hemma med matvarorna. Jag gick upp till stan med målet att köpa två pocketböcker och glo lite på Åhléns. På Åhléns fyndade jag två kuddar med leoparder, helt perfekta för soffan i vårt Djungelrum, tycker jag. Anna kanske inte tycker det. Men 50 spänn styck… Håll med om att det var ett kap!

Leopardkuddar till soffan i Djungelrummet

Två leopardkuddar, perfekta till soffan i Djungelrummet, tycker jag.

 

Böckerna Rökridå och Låt oss hoppas på det bästa

Till mig själv!

Om jag köpte böckerna? Ja, visst gjorde jag det! Men först efter att ha fått en pratstund med färgstarka Belgiska Anna som jag träffade på inne på Åhléns. Hon är på tillfälligt besök i stan och åker hem i morgon, så det fick bli en hastig dialog kring det viktigaste. Medan vi samtalade under taket utanför Åhléns ringde Annas snälla mamma. Vi pratade också en stund, men jag kände att det var nåt hon ville fråga om, så jag ringde upp när jag kom hem igen. Däremellan slank jag in på Akademibokhandeln och gjorde dagens nästa fynd: två pocketböcker till vänpris. Den ena boken är en deckare som jag blev väldigt nyfiken på när jag läste om på nätet. Den andra boken är en bok om hur döden bara drabbar en i livet. Jag tror att den kan ge mig mycket. Det enda läsmål jag har angett för 2019 är väl det vanliga: att läsa fler böcker som inte är deckare. Med det här inköpet betalade jag för både en deckare och en självbiografisk bok. Som medlem pyntade jag endast 49 kronor styck för böckerna. Fynd igen, alltså!

∼ ♦ ∼

Lördagen har gått över i eftermiddag. Katterna ligger mest och sover. Citrus har tittat rätt förnärmat på mig eftersom jag fick köra bort henne från skribordsstolen för att skriva det här. Hon la sig på filten ovanpå Annas brudkista och låg och kisade och blängde lite. Om ett par timmar ska vi äta. Det blir kyckling idag igen, fast i annan form än igår. Familjen Katt får nog fisk, tror jag.

∼ ♦ ∼

Anna jobbar till klockan 20 och då åker jag för att hämta hem henne i bil. Det ska tittas på sång- och musiktävling på TV genast då. Jag sitter väl med i bästefåtöljen, men fokuserar på ost, kex och vin som jag tänkte ställa fram. Efter tävlingen byter vi till TV4 som visar QX-galan. Jag tror att både jag och Mini föredrar den galan.

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Dagbok, Familj, HBTQ, Mat, Personligt, TV, Vänner, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.