Soldatens kärlek


Ett inlägg om en bok.Jan Fridegårds bok Soldatens kärlekJag fortsätter min läsresa med Jan Fridegård
och hans soldat Johan Malm. Soldatens kärlek är de fjärde delen i Soldatsviten och därmed fortsättningen på Mot öster soldat. Dessa två fanns efter mamma och pappa, men jag vill givetvis försöka hitta övriga i sviten om möjligt.

I den förra delen gick den unge Johan Malm ut i krig mot ryssarna. I den här delen upplever han sin första kärlek. Samtidigt återvänder Polacken till hans barndomshem. Och det är Polacken som är Johans biologiska far. Mamma Margareta är lika förälskad som sonen. Tillvaron ute i krig är förstås hemsk, men Johan lyckas överleva. Han blir sårad och får komma hem några dagar innan han friskförklaras och skickas ut igen. Nu har han sin Cajsa Lena att drömma om och längta efter, nåt som gör tillvaron mer uthärdlig. Han önskar sig en framtid med henne och ett torp.

Jag tycker att Soldatens kärlek är mer lättillgänglig än Mot öster soldat. Kanske handlar det om att bokens tema, kärlek, ligger mig närmare om hjärtat än krig… Det kändes så hemskt att tro att den unge Johan Malm skulle stupa i krig utan att ha fått uppleva åtminstone en kärlek. Det får han alltså i den här boken. Jag har vant mig vid dialekten som dialogen är skriven på. Som i föregående del gillar jag det korta, klara språket. Även den här boken har ett föredömligt omfång om cirka 240 sidor.

Toffelomdömet blir högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Familj, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.