Fredagen den 7 december 2018: Lagt ägg ligger, måsten och julfint i hemmet


 Kära dagbok…

Saffransägg i min handflata

Lagt ägg ligger… Just det här saffransägget bjöd en kollega på igår.

Lagt ägg ligger, eller hur är det en säger? I morse kunde jag ha legat kvar i sköna sängen lite till. Jag var sååå trött. Men nu väntar två lediga dagar när jag ska försöka att inte stressa runt med diverse. Anna har fortfarande besvärligt med sin rygg. Hon tog en promenad på dagen och rörelse mjukar upp musklerna. Sen på kvällen satt hon i sin fåtölj när vi gjorde en hemkörningsbeställning – det vill säga Anna beställde, jag fick studsa upp och ner och kolla våra förråd. Sen skrev jag en lista över julmat – med order från Anna att skriva läsbart. Det var svårt. När det blev läggdags fick jag hjälpa tant upp ur fåtöljen. Jag såg smärtan och vet exakt hur jävla ont det gör. Nu får jag försöka att inte göra några knäppa lyft, vridningar eller så, för vi kan ju inte ha två med ryggskott hemmavid. I eftermiddag kommer vår tvåveckorssambo tillbaka. Jag vet inte för hur länge den här gången. Det är visserligen mitt hem också, men föräldrarna avgör vad som är mest praktiskt med tanke på kommande storhelg. Ärligt talat ska jag säga att det är med blandade känslor jag går den här julen till mötes. Men så har jag ju alltid känt. Det handlar mest om mig. Jag har gått från att ha varit den yngsta och medelpunkten i min blodsfamilj till den äldsta som dessutom inte har nån blodskoppling till nån av dem jag ska tillbringa julen med. Tacksam är jag för att jag inte behöver vara ensam, att jag får vara med och fira jul i mitt hem på ett hörn, men jag förstår min mammas oro och funderingar kring julen allt mer nu när jag är i en nästan liknande position. Fast mamma hade ju mig. Jag har ingen mamma eller pappa eller syskon eller barn.

Igår kväll fick jag trösta mig med fudge från Bath. Tidigare i veckan har vi provsmakat godis från Cadbury. Det hade varit roligt att få uppleva Bath IRL. Jag får bara acceptera det faktum att mitt liv inte har varit fyllt av spännande och stimulerande resor. I stället har jag rest tack vare böckerna jag har läst. Godiset från Cadbury och fudgen från Bath var i alla fall ljuvliga. Fudgen delade jag lika och la upp på var sitt fat. Nu ser det jättemycket ut på bilden nedan, men faten är små fat till espressokaffekoppar vill jag påpeka! Vi fick emellertid var sin riktig sötchock – fudge innehåller mycket socker… Betydligt mer än ett saffransägg…

Bildtexter, större bilder, kommentera bilder, se bilderna i bildspel – klicka på bilderna!

∼ ♦ ∼

I morse var det plusgrader igen, men jag tog mina nya boots på fötterna i alla fall. Det var bara ett par grader varmt och jag har frusit i jympadojorna tidigare. Dessutom kan temperaturen svänga under dan så att det blir halt och då är det bättre att ta det säkra före det osäkra. Jag hittade Compeed i medicinlådan i badrummet och stoppade med mig i mobilfodralet. För jag tänker att fötterna ska härdas. Jag ska vara glad att jag har varma och sköna boots – det finns människor som går barfota så är års. Och i Vita bergens barn gick de ibland i hårda träskor. Så varför klagar jag när hälen är lite rosaröd..? För övrigt tog jag jag strumpor med piller på idag. Kanske lindrar de mitt löjliga lilla skoskav..? Fast när jag kom hem hade huden spruckit och Compeed åkte på högerhälen.

Bildtexter, större bilder, kommentera bilder, se bilderna i bildspel – klicka på bilderna!

∼ ♦ ∼

Tänka fritt är stort men tänka rätt är större Universitetshuset interiör

”Tänka fritt är stort men tänka rätt är större” Nåt att tänka på för världens gnällspikar.

Idag var det stormöte på förmiddagen i Universitetshuset om vår nya organisation. Jag har nyligen fått information på såväl avdelningsmöte som personalmöte i förvaltningen, så jag bestämde mig för att skippa dagens informationsträff. Dessutom behövde jag jobba. Mitt nyhetsbrev ska publiceras exakt klockan tio varje fredag och jag hade ingen lust att släpa med mig datorn och gå halvvägs hem igen vid nio-tiden. Samtidigt hade jag hoppats att de värsta gnällspikarna skulle ta tillfället i akt och gå och lyssna och få möjlighet att ställa frågor till projektledaren. Men en del gör aldrig det och sitter sen och spekulerar och skapar negativ stämning. Tråkigt, tycker jag som försöker se positivt på förändringen. Så jag försöker stänga mina öron för sånt och när jag tar rast gör jag det i sällskap med min bok på gång, en tidning eller med människor som pratar om andra saker eller som diskuterar på ett konstruktivt sätt. Idag på lunchen blev det förresten bokbyte, från Stockholm till Sandhamn, 1800-tal till nutid.

Böckerna Vita bergens barn och Iskalla ögonblick

Bokbyte från Stockholm till Sandhamn.

∼ ♦ ∼

Helgen ligger framför mig. Jag måste försöka handla några fler julklappar än jag gjorde idag, för jag erkänner att jag inte riktigt orkar det/har nån lust efter jobbet i arbetsveckorna. I morgon lördag måste vi åka och handla en del – vi får nämligen ingen hemkörning av varor förrän på måndag efter jobbet. Då måste jag vara hemma och ta emot, för om Annas rygg är OK befinner hon sig på jobbet då. I helgen får jag bära och Anna peka, i princip. Eftersom hon har svårt att böja sig ner blir det mest jag som utfodrar katterna och tömmer deras pottor. Jag vet att det bara är hemskt att böja sig när en har ryggskott. Katterna har varit ganska busiga. Mini har galopperat lite, men är väl den som har tagit det mest lugnt, bland annat i min bootslåda – med ålderns rätt. Citrus är busig som 17 och Lucifer är det av och till. Båda två är sällskapssjuka, men på olika sätt. Lucifer är en ängslig liten kisse som jag tror inte skulle klara sig så länge utan oss människor. Citrus däremot är ett sant rovdjur och bilden av henne som miss Hyde häromdan är nog med verkligheten överensstämmande. Hon väser av jaktinstinkt ibland när hon ser flugor och småkryp. Och sig själv, i glaset mellan hallen och vardagsrummet eller i hallspegeln.

Bildtexter, större bilder, kommentera bilder, se bilderna i bildspel – klicka på bilderna!

∼ ♦ ∼

Det har börjat bli julfint i vårt hem med ljusslingor, bonader och hyacinter, bland annat. Anna gör så mysigt och jag hoppas känna lite julglädje i kroppen och inte bara den tunga ledsenhet jag gör allt för att försöka bekämpa.

Bildtexter, större bilder, kommentera bilder, se bilderna i bildspel – klicka på bilderna!

∼ ♦ ∼

Dagens julklappstips är att besöka GlobalenButiker finns inte bara i Uppsala utan även i till exempel Linköping och Norrköping, Borås och Uddevalla. Och så finns en webbshop, Green & grejerna. Här finns allt från livsmedel och hygienprodukter till saker för hemmet och kläder.

Globalen fair trade shop Uppsala

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Dagbok, Epikuréiskt, Familj, Jobb, Krämpor, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.