Ett rödvin: Moneta Reale Appassimento 2017


Ett inlägg om ett vin.


Moneta Reale Appassimento 2017

Ett kraftfullt och smakrikt Appassimento av gudomlig härkomst.

I Motala fyndade jag två flaskor vin. Eftersom temperaturen har sjunkit till mer normal nivå passade det bra att öppna en av flaskorna i helgen. Först ut var det italienska (förstås!) rödvinet (förstås!)  Moneta Reale Appassimento 2017. Jag betalade 109 kronor för vinet på Systembolaget, men på dess webbplats finns ingen direkt information om vinet mer än upplysningen om att det inte säljs där… Fast det gör det ju.

Hos Vinklubben läser jag om vinet att dess namn betyder ”det kungliga myntet”, att det är skapat av gudar och för flera tusen år sen användes det som betalning för vingårdar på Sicilien.

Detta är ett Appassimento och det är enligt Vinklubben smakrikt, ekologiskt och kraftfullt och gjort på druvan syrah. Rekommendationen är att dricka vinet till grillat som lammkött, nötkött eller vildsvin.

Så här skriver Vinklubben om vinets doft och smak:

”[…] en intensiv doft med solmogna körsbär, kryddor, choklad och fat som harmoniserar perfekt med vinets fruktighet och kraft. Smaken levererar solmogna mörka körsbär, vanilj, choklad och rostade fat i en härlig harmoni.   

Jag håller fullständigt med om att det här är ett kraftfullt och smakrikt vin. Först drack jag det till vällagrade dessertostar, igår drack jag till stekt kycklingfilé och potatisgratäng. Vinet passade utmärkt till bådadera, men bäst tyckte jag om det när jag drack det till ostarna. Då kände jag en underbart jordig och lång eftersmak som var förträfflig till de salta ostarna.

Det här vinet får högsta Toffelomdöme.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Mat, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.