Ett vin: Bolla Le Poiane Amarone 2010


Ett inlägg om ett vin.


 

Bolla Le Poiande Amarone 2010

Ett dyrt och gott Amarone.

Det finns folk som hävdar att Amarone-viner har ett oförtjänt bra rykte. Det finns också de som menar att italienska viner är extra kraftigt smygsockrade. Till dessa skaror hör inte jag, jag älskar italienska viner. Och bara för att vi skulle ha lite extra gott att äta igår kväll plockade jag fram en flaska Bolla Le Poiane Amarone 2010. Jag minns inte när jag köpte vinet, men årgången finns inte längre att köpa hos Systembolaget, som nu säljer 2013.

Jag luftade vinet ett par timmar innan det skulle drickas. Till vinet plockade jag fram grekiska delikatesser med stor sälta, till exempel oliver, tapenade, ftipiti med mera samt tre smakrika och rejält mogna dessertostar. Till söt dessert fanns jordgubbar och choklad, för min del frukt och mandel. Systembolaget rekommenderar förstås inte direkt nåt av detta utan föreslår mörkt kött, typ nöt och vilt, och lagrade hårdostar.

Plock i kassen från Myrtos

Smaskiga grekiska delikatesser.


På Systembolagets webbplats kan en läsa följande om vinets smak och doft:

”[…] Nyanserad, kryddig smak med inslag av fat, körsbär, russin, choklad, kanel och tobak. […] Nyanserad, kryddig doft med inslag av fat, torkade körsbär, russin, choklad, tobak och sötlakrits.

Det lustiga är att jag tydligt kände doften av sötlakrits, men smaken… Den var gudomlig! Vinet var inte bara fylligt, det fullkomligt blev ett med det vi åt – såväl det salta som det sötare. Russinsmaken och smaken av choklad var tydlig.

Bättre än så här kan ett vin inte bli. Toffelomdömet blir det absolut högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Familj, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.