Och bergen svarade


Ett inlägg om en bok.


Khaled Hosseinis bok Och bergen svaradeI slutet av sommaren 2017 gallrade före detta vännen Jerry ut sitt bokbestånd. Av böckerna han skulle skänka bort snodde jag åt mig Khaled Hosseini bok Och bergen svarade. Jag hade tidigare läst en av författarens andra böcker, Tusen strålande solar, och tyckt mycket om den. I morse läste jag ut Och bergen svarade. Levde den upp till mina förväntningar och fick den lika högt omdöme som den tidigare boken?

Bokens huvudpersoner är syskonen Abdullah och Pari. Paris första levnadstid tar Abdullah hand om henne, eftersom modern dör vid födseln. Familjen är mycket fattig. Fadern gifter om sig och får ytterligare barn, men har svårt att försörja familjen. Då öppnar sig en möjlighet att lämna bort Pari till ett barnlöst par i Kabul. Syskonen skiljs åt – för att mötas igen många, många år senare.

Berättelsen förs framåt genom att olika inblandade personer kommer till tals. Det är inte en eller ett par utan ganska många röster som hörs, vilket gör att jag stundtals under läsningen är orolig för att författaren inte ska ro detta i land. Men det gör han och det är förstås oerhört skickligt. Gissningsvis beror detta delvis på en annan berättartradition än den västerländska. Det är en både sorglig och underbar historia som spelas upp. Den läsare som inte berörs av dessa människoöden har nog ett hjärta av sten.

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Personligt, Vänner och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.