Elva dagar i Berlin


Ett inlägg om en bok.Håkan Nessers bok Elva dagar i BerlinJulen 2016 fick jag ett fint presentkort 
instucket i en bok av Annas snälla mamma och hennes L. Presentkortet satte jag sprätt på i höstas, men boken har av nån anledning blivit stående oläst fram till i söndags. Då plockade jag fram Håkan Nessers bok Elva dagar i Berlin (för det var i den presentkortet låg) och började läsa den. Idag på lunchen läste jag ut boken.

Författaren är en god berättare har jag ju insett. Den här boken början med en berättelse om Arne Murberg, en man i 30-årsåldern som efter en dykolycka inte är den skarpaste kniven i lådan. Arne växer upp med tre föräldrar – pappan, en farbror och en faster. Men på pappans dödsbädd får Arne ett uppdrag att resa till Berlin, leta upp mamman som rymde dit med en trubadur och överlämna en ask med hemligt innehåll. Farbrodern pluggar tyska med brorsonen och så småningom ger sig Arne ut på sitt livs resa. Då slinker två nya berättelser in i boken, den ena om en handikappad flicka, den andra om en galen professor. Läsaren gissar att de tre personernas öden hänger samman, men inte riktigt hur, till att börja med.

Ja, det här börjar så bra. En intressant berättelse växer fram om en enkel ung man som har svårt att hålla ordning på sina tankar. Men när de två andra berättelserna poppar upp och blandar ut sig blir det i mitt tycke för mycket. Huvudberättelsen tappar i trovärdighet, det är alltför många märkligheter som står i bjärt kontrast till bokens huvudperson. Det känns som om författaren har påbörjat tre olika romaner – och i ett nafs slagit ihop dem till en. Nej, det var inte särskilt lyckat även om boken språkligt sett är utmärkt.

Toffelomdömet blir medel.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Familj, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Elva dagar i Berlin

  1. MarveW skriver:

    Intressant. Även denna bok ligger och väntar på här hemma. Men då har jag alltså ingen brådska.

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.