Bara betydelsefulla dör


Ett inlägg om en bok.Varg Gyllanders bok Bara betydelsfulla dörI samband med mina utflykter till second hand-affärer
för att lämna prylar till återvinning kan jag ibland inte låta bli att titta lite, framför allt på bokbeståndet. Det är mycket som lockar, men jag har lovat mig själv att fram till flytten är det verkligen enbart böcker som står på inköpslistan som får inhandlas, inga andra bra-att-ha-böcker eller så. Därför kände jag inte så väldigt dåligt samvete när jag slog till på Varg Gyllanders bok Bara betydelsefulla dör. Priset för pocketböcker på Myrorna i Boländerna är något för högt, enligt mitt tycke, men jag hade råd med 20 kronor.

Det här är andra boken i serien om kriminalteknikerna Ulf Holtz och Pia Levin. I den här uppföljaren till debutboken Somliga linor brister möts läsaren av såväl nynazister som funktionshindrade, men givetvis också mord (det är ju en deckare). En nynazistisk ledare mördas genom att få en pil från ett armborst genom halsen. Ulf Holtz (Varg Gyllanders delvis alter ego Ulf = Varg?) och Pia Levin får en obehaglig utredning att gräva i. För det handlar förstås inte enbart om främlingsfientlighet utan även om familjehemligheter såsom barnmisshandel. Vid sidan av håller Ulf Holtz förhållande med den unga Nahid att rinna ut i sanden. Ska hon återvända till sitt hemland för att gifta sig eller för att hon själv vill tillbaka och arbeta?

Som i debuten känns handlingen i boken realistisk – men så är också författaren presschef vid Stockholmspolisen. Däremot tycker jag att boken har lite för många teman, vilket skymmer huvudtemat som jag tycker är det mest intressanta. Vidare känns det som om författaren droppar vissa teman/trådar som ändå är väsentliga, till exempel Nahid. Eller är telefonsamtalet till Ulf i slutet av boken från henne? Det borde jag veta eftersom jag läste tredje boken i serien i somras, men jag får faktiskt tjuvkika på vad jag skrev då.

Det samlade Toffelomdömet blir ändå högt, för det här är en spännande deckare. Och jag tänker självklart försöka få tag i de två åtestående böckerna i serien.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Antikt-retro-secondhand-loppis, Böcker, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Bara betydelsefulla dör

 1. MarveW skriver:

  Läser så sällan deckare. Vet inte hur jag ska hinna allt.

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   För mig är läsning och framför allt deckare riktig avkoppling. Läsning är nåt jag prioriterar framför annat som matlagning, bak, handarbete, idrott etc. Men jag vet att jag borde prioritera om lite ibland… :P: Jag vet också att när en pluggar, då hinner en inte med att läsa så mycket annat. Tänk när jag läste litteraturvetenskap – i fyra terminer. Efteråt läste jag ingen skönlitteratur på två år. DET är sant!

   Gillad av 1 person

 2. fruhatt skriver:

  Jag gillar också Varg Gylanders böcker . Ska nog läsa om dem 🙂

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   De är realistiska och känns trovärdiga trots att det är fiktion, men samtidigt är det lite för många lösa trådar. Eller också tycker jag bara det senare för att jag inte har läst de tre första böckerna i rätt ordning…

   Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.