Mitt 2017 – en tillbakablick


Ett inlägg om det gångna året.Oj vilken pretto rubrik till det här inlägget! 
Jag brukar sannerligen inte skriva årskrönikor på den här bloggen, men nu ska jag göra ett undantag. Det gångna året innebar en del förändringar och händelser i mitt liv som jag vet att jag bär med mig in i det nya året. Titta bara…

∼ ♦ ∼

Januari

Oscar

Jag har fått förmånen att hjälpa till med Oscars utbildning och sjukvård.

Den 2 januari firar jag för första gången inte mammas namnsdag. Men jag får barn i stället. Ett fadderbarn. Jag blir sponsor/fadder till Oscar i Uganda via Barnfonden. Detta var nåt jag hade lovat att göra när jag fick fast jobb. På tal om jobb kan en säga att jag en vecka senare återinträder i tjänst efter att ha varit sjukskriven i samband med mammas bortgång och därefter haft lite semester. Det är skönt att komma tillbaka till vardagen igen.
Den 20 januari blir vi svenskar tio miljoner till antalet.
Sorgen är priset man betalar för kärleken, blir ord som stannade kvar.
Jag läser åtta böcker under månaden.


Februari

Hedi Frieds bok Frågor jag fått om Förintelsen

En viktig bok!

Den 1 februari får jag den preliminära obduktionsrapporten om mamma. Den ger vissa svar och några frågetecken, men tack vare mammas doktor Thomas känner jag mig förvissad om att mamma fått den bästa vård som fanns till buds. Sorgen och saknaden hänger dock kvar. Jag skriver en hel del inlägg till mamma, för jag saknar att inte kunna ringa och berätta vissa saker. Nån som ger mig god hjälp och många bra verktyg för acceptans är min psykolog. Compassion blir nåt viktigt jag tar till mig.
Tio dagar senare får jag Hedi Frieds bok Frågor jag fått om förintelsen. Jag läser nio böcker i februari.
Den 26 februari säger jag upp mitt fasta telefonabonnemang. Telefonen slutade ringa när mamma hade gått bort.


Mars

Kollegor på visning i Segerstedthuset

Kollegor i chica, gula västar och hjälmar.

Den 2 mars skriver jag på bloggen att jag har svårt att känna nåt för stan jag bor i, Uppsala. Förtätningen förfular stan. Och nu när situationen är annorlunda längtar jag allt oftare efter Motala. Vid den här tiden har jag ingen som helst aning om att jag ett halvår senare ska köpa en lägenhet i centrum tillsammas med Anna.
Den 7 mars får jag veta att jag får löneförhöjning. Jag, som redan kände mig som en en miljonär vid varje löneutbetalningsdag… Tre dagar senare går jag på studiebesök till det nya huset där jag ska jobba från och med hösten 2017. Ett fantastiskt bygge, Segerstedhuset!
Den 22 mars är det terrordåd i London. Och jag som hade köpt en resa till Anna och mig dit i juni… Men vi bestämmer oss att inte låta oss skrämmas och ändå åka.
Jag bokar tid för mammas urnnedsättning. I samband med detta får jag veta att ytterligare en av hennes kusiner har gått bort.
Jag läser nio böcker i mars.

 

April

Ett smycke från Efva Attling runt Annas hals.

Ett smycke från Efva Attling och mig.

Månaden innehåller två viktiga födelsedagar: Annas och min. Det här året fyller Anna 50 år och det är en del ståhej kring det. Visserligen har jag köpt en Londonresa till oss, men jag vill också att hon skulle få ett minne att ha kvar från dagen. Det blir ett smycke från Efva Attling.
Den 10 april går jag och fixar ett nytt pass. Mitt gamla hade gått ut 1991…
Påsken tillbringar jag i Uppsala, men veckan därpå åker jag till Motala för mammas urnnedsättning. Jag får bo hos vännen Mia och vännen FEM följer med mig på urnnedsättningen. Under dagarna i Motala träffar jag också mammakusinen M och mina föräldrars goda vänner M och G.
På min egen födelsedag blir jag fint firad både på jobbet och hemma och via hälsningar på annat sätt från goda vänner. Av Anna får jag enormt vackra liljor och bland annat konsertbiljetter till Eva Dahlgren. Men jag saknar förstås att höra nåt från mamma.
Jag läser sju böcker i april.


Maj

Potatis

Vår egen potatis.

Den 3 maj besiktigar jag bilen. Den blir underkänd – bara för att en jävla lampa inte funkar. Jag åker direkt till verkstan och får den bytt. Bilen behöver inte ombesiktigas.
Jag börjar sova dåligt igen i maj. Det blir så tydligt när jag känner mig stressad.
Den 9 maj är det ett år sen jag började jobba på IT-avdelningen vid Uppsala universitet.
I mitten av maj sätter vi potatis i Slottsträdgården. Vi får ett helt land, så lite senare sätter vi fröer till diverse olika grönsaker.
Den 23 maj går Roger Moore bort. Han var fem dagar äldre än min pappa.
Med maj månad startar grannarna sin grill- och vattenpipesäsong. Den blir avgörande för ett beslut om en stor förändring under hösten.
Den 31 maj växlar jag svenska kronor till brittiska pund…
Jag läser tio böcker i maj.


Juni

 Anna i Brighton

Anna i Brighton.

I början av juni är jag på en studentuppvaktning. Jag inser hur väldigt kul jag tyckte att det är att umgås med folk.
Nya terrordåd i London sker strax innan vår resa. Men vi låter inte stoppa oss. Den 9 juni flyger vi från Arlanda till Heathrow och far sen vidare kommunalt in till London. Det blir en fantastisk resa och jag får också återse mitt älskade Brighton under en dagsutflykt en av de allra hetaste dagarna.
Efter resan jobbar jag i två veckor innan jag får fem veckors härlig semester. Under de två arbetsveckorna får jag besök av min före detta handledare.
Jag vinner två Pride-biljetter den 21 juni av mitt fack.
Midsommarafton firar vi på Slottet tillsammans med Annas snälla mamma och hennes L.
Jag läser sju böcker i juni.

 

Juli

Lucifer tvättar bröstkorgen

Lucifer Lejonkung tvättar bröstkorgen.

Juli månad och sommarsemestern inleds med vårt årliga besök hos Emmaus i Gryttby. Två dar senare gör vi en utflykt till Thuns för att köpa kläder. Nästa utflykt gick några dar senare till Ulva kvarn. Dagsutflykter är perfekta på semestern när en är ledig och har en långresa bakom sig. Det blir också lite klädrensning och förrådsrensning under semestern.
Jag har ont i ena höften, men efter Londonresan och allt promenerande i London blir min hälsporre faktiskt bättre.
I mitten av juli åker vi till veterinären med Lucifer som hade fått såna tovor att det blev nödvändigt att raka hela kattpojken. Och även om det är ovanligt först, blir han så fin, så fin, vår Lejonkung.
Vännen Mia kommer på besök några dagar och det är jätteroligt att få umgås med en kompis. Det är också sån tur att hon kom och hälsade på under den enda hela vecka jag kan sitta ute på min balkong utan att besväras av grannarna. Vi hinner med att besöka min nya arbetsplats och Gustavianum också. Vi promenerar väldigt mycket och det är underbart skönt.
Elva böcker läser jag i juli.

 

Augusti

Skylt MCparkering

Allt är inte perfekt på min nya arbetsplats. Den här skylten har inte vi ansvar för, men det är pinsamt att den står på just vår parkering.

Den 2 augusti ser vi Eva Dahlgren i Parksnäckan i Uppsala, min 55-årspresent från Anna.
Den 4 augusti åker vi in till schlagerkvällen på Pride i Stockholm. Regnet fullkomligt öser ner. Vi åker tåget hem senare samma kväll eftersom Anna jobbar. Redan dagen därpå åker vi in igen för att stanna fram till söndag. Vädret var sisådär, men vi hade i alla fall väldigt fina sjalar som Sister of Pain hade gjort till oss – och på hotellrummet hade vi utsikt mot Globen.
Måndagen efter Pride börjar jag jobba igen i det nybyggda Segerstedthuset. Det är ett helt fantastiskt ställe att arbeta i! Och så praktiskt att hela universitetsförvaltningen äntligen är samlad på ett enda ställe. En annan fördel är närheten till Botaniska trädgården. Allt fungerar förstås inte perfekt eller optimalt och det ska ta ganska lång tid innan det gör det. I vart fall hämtar jag mycket kraft från jobbet även om arbetsbelastningen blir allt tyngre under hösten. Det är roligt att gå till jobbet, det är mindre roligt att vara hemma. I slutet av månaden kommer såväl Anna som gamla kollegor på studiebesök till min nya arbetsplats. Jag är stolt!
Den 18 augusti gör jag det sista som har med mammas ekonomi att göra. Det känns… så konstigt.
Den 27 augusti firar Anna och jag tioårsdagen av vår första dejt med en middag på lokal. Jag känner att vi behöver komma vidare tillsammans. Kanske är det nu planerna på ett gemensamt boende tar fart på riktigt.
Jag läser elva böcker i augusti.


September

Utsikt från balkongen

Utsikten från vår nya balkong. Till vänster skymtar domkyrkotornen.

Kritik är svårt. Jag tycker att det är jobbigt med den kritik jag får kring det jag skriver på min blogg. Det är en dagboksblogg numera och passar inte ämnena är det bara att sluta att läsa. Jag skriver inte för att tillfredsställa andras läslustar, jag skriver för mig själv. Sen kan andra läsa – om de vill.
Vi upptäcker den lilla restaurangen och pärlan Taste of India i Svartbäcken, nära Slottet.
Under månaden får jag en del småkrämpor som ont i höften, ont i foten och ont i ryggen. Jag börjar se sämre och provar ut nya arbetsglasögon som arbetsgivaren betalar. Sömnen blir det också sämre med.
Måndagen den 11 september har jag mitt sista samtal med psykologen. Jag saknar fortfarande mina föräldrar, men sorgen efter mamma har mildrats och är hanterbar.
Den 17 september går vi på vår första husvisning. Tio dar senare har vi bestämt oss för att köpa en lägenhet i centrum. Jag sover mindre och mindre och grubblar på om det här är rätt. Men det är så bråttom, för om vi inte bestämmer oss snabbt kan lägenheten gå oss ur händerna.
Jag läser nio böcker i september.

 

Oktober

Köksskåp med brödrost pasta väckarklocka kontaktlinser

Det blir lustiga ihopplock inför fotografering och visning.

Den 1 oktober skriver vi på köpekontraktet till vårt nya hem. Jag börjar rensningen i mitt hem samt förbereder för fotografering och visningar – min lägenhet ska ju säljas. Den 11 oktober kommer en stylist som ger mig råd inför visningen. All min lediga tid, i princip, går åt till detta. Jag skriver listor och planerar. Vi får lånelöfte och lån till handpenningen. Mot slutet av månaden diskuterar jag en offert på packning och flytt med en flyttfirma. Jag känner att mina vänner är överutnyttjade vad gäller flyttar. Allt går i en rasande fart och jag mår inte riktigt bra av det. Det känns som om jag inte har kontroll.
Den 13 oktober är det ett år sen mamma gick bort. Jag är mycket ledsen.
Den 14 oktober åker vi till nya lägenhet för att mäta. Det är enkelt, för vi har köpt lägenheten av en kollega till mig. Så konstigt det blir ibland här i livet!
Jag är trött, stressad, mår illa och grubblar. Har jag fattat rätt beslut? Infektioner försöker ta kroppen i besittning, så jag får kämpa mot det också.
Sista helgen i oktober städar vi mitt hem inför fotograferingen.
Den 31 oktober går Zeta och jag och ser en utställning på slottet. Det känns som om det är den enda fritidsaktivitet, förutom att läsa, som jag gör i oktober – all annan tid läggs på flyttbestyr.
Jag läser åtta böcker i oktober.


November

Hemnetannonsen

Mitt kök i annonsen för lägenheten.

Den 1 november fotograferas min lägenhet inför försäljningen. Det ska göras annons och prospekt.
Under allhelgonahelgen är jag hemma. Jag är mycket ledsen och bara sover. Vännen FEM tänder ljus på mina föräldrars grav.
Den 8 november har vi nioårig förlovningsdag. Samma dag säljer jag mitt matsalsbord. Vi fikar hemma hos Anna. Pratar och planerar. Det känns lite bra, trots allt. Jag släpar över grejor till Lucille den 12 november så att lägenheten ska kunna stajlas och visas. Jag städar och fejar – medan det pågår en visning av en lägenhet i huset mitt emot. Inte bra med konkurrens… Samtidigt har priserna börjat sjunka. Det är plötsligt köparnas marknad. Den 16 november sker den första visningen av min lägenhet, den 19 november är det dags för den andra. Dagen därpå har vi vårt första möte på banken. Eftersom lägenheten inte är såld får vi boka ett nytt möte. Det är ändå skönt att kunna prata igenom ekonomin. Men redan den 22 november skriver jag kontrakt med en köpare och min lägenhet är såld. Ändå har oron mig i sitt järngrepp. Jag är orolig för precis allting.
En helg i slutet av november firar vi lite trots allt med mat från Hambergs och sängprovning. Jag sover bättre när Anna är här. Vi firar också numera före detta vännen Jerrys födelsedag en söndag på Morgonen.
Den 30 november skickar vi in den formella låneansökan till banken.
Jag läser sex böcker i november.


December

Bankpapper

En tegelstensroman kom från banken lagom till jul.

December månad inleds med att jag fortsätter att rensa mitt hem. Jag slänger saker, jag åker till återvinning med saker, jag ger bort saker och jag får förvara saker på Slottet. Den 4 december tackar jag ja till offerten på packning, flytt och flyttstäd och jag och flyttfirman bokar datum för packning och flytt av mitt bohag. Jag ordnar med försäkring och försöker få veta hur och när jag ska betala in skatt på lägenhetsförsäljningen.
Ryggen gör sig påmind och oron har klorna i mig så gott som 24 timmar om dygnet. Sömnen blir vissa nätter obefintlig. Jag känner mig väldigt ensam i vissa sammanhang. Hemma julpyntar jag ingenting, tar bara fram hästastaken för levande ljus som jag fick av vännen Mia en gång. Jag ser i vart fall till att köpa några julklappar till familjen. Sen blir det pengar också.
På Lucia-dagen går jag och en kollega till Carolina Rediviva och ser Luciatåg och lyssnar till sång. Det är mycket stämningsfullt. På eftermiddagen går jag och Anna till banken igen för att göra klart allt inför lånet.
I mitten av månaden bekämper jag en infektion igen. Den här gången får jag också ont i en handled. Jag vinner.
Den 18 december vinner jag också ett hemligt bokpaket hos Johannas deckarhörna.
Den 22 december är jag flexledig och därefter har jag semester och ledigt ända till och med nyårsdagen. De lediga dagarna, förutom juldagarna, är tänkta att jag ska ägna åt rensning. Jag mår alldeles för dåligt för det.

Starkvinsglögg

Vi skålade i glögg när alla papper var påskrivna.

Den 23 december åker jag till Anna för att fira jul. Med mig har jag min griljerade kalkon och lånepappren från banken som vi ska underteckna. Jag postar dem på juldagen. Det handlar om ofattbart mycket pengar. Glädjen inför nya hemmet vill inte riktigt infinna sig.
Julen firas i sedvanlig stil med god mat, godis och julklappar och hela bandet hemma hos Anna. Jag får julklappar på temana vin och litteratur. Anna jobbar juldagen och annandagen. Jag åker hem till mig. Mitt hem känns inte längre som ett hem. Jag saknar mamma och min julstrumpa förblir tom.
Mina lediga mellandagar får jag tre mattor hämtade till kemtvätt. Jag försöker rensa, men har varken ork eller lust. Jag läser om Karin Boye och mår dåligt i stället. En av dagarna tröstshoppar jag. Det hjälper inte. Numera före detta vännen Jerry kommer på besök för att titta på sitt blivande köksbord.
Jag byter e-postadress. I högerbenet dyker en tromboflebit upp. Venen är inflammerad och gör rejält ont, men jag vill inte åka till nån doktor eller akuten. Tillvaron känns kaotisk. Att kommunicera är svårt. Jag är ledsen.
Nyårsafton ska jag tillbringa hos Anna, som först jobbar till klockan 16. Trerättersmiddag är utlovad. Jag är inte ensam.
Jag läser åtta böcker i december.

∼ ♦ ∼

Ett gott slut på det gamla året och ett gott nytt år hoppas jag att vi alla får. År 2018 bara måste bli bättre.

 

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Antikt-retro-secondhand-loppis, Böcker, Dagbok, Familj, HBTQ, Jobb, Krämpor, Mat, Personligt, Vänner, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Mitt 2017 – en tillbakablick

 1. SoP skriver:

  Ja-a, det här nya året Måste bli bättre! Jag skrev nyss in min sista avlyssnade bok för 2017, 37 stycken blev det 😊 plus ett gäng med halvlyssnade som jag inte gillade. Jag letade efter boken om Boye men alla böcker av den killen fanns bara som e-böcker och Boye-boken inte alls.

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Det måste det sannerligen!
   Boye-boken är rätt ny och väldigt tjock. Den är nog inte inläst.
   Läsning är härligt. För mig blev det över 100 böcker 2017. 🤓📚📚📚📚📚

   Gillad av 1 person

 2. Ja det blev ett innehållsrikt år för dig. En flytt tar mer tid och kraft än man tror, men jag tror du kommer få tillbaka mycket energi när ni väl är på den nya adressen.

  Jösses vad med böcker du hinner med, jag är imponerad 🙂

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Den här flytten håller på att äta upp mig. Sen hoppas jag att energin återvänder så småningom när jag har flyttat.

   Min fritid just nu ägnar jag enbart åt flytten och att läsa. Inget umgänge med vänner, bara vissa utvalda TV-program, ingen sport etc. Jag prioriterar läsning helt enkelt för att jag annars inte skulle göra nånting (som jag tycker är vettigare…).

   Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.