Recension: Döden den bitterbleka


Ett inlägg om en bok.AM Schjetleins bok Döden den bitterblekaDet tog en månad, minst, 
innan pocketboken Döden den bitterbleka, trots överenskommelse med författaren Anne-Marie Schjetlein, hittade ner i min postbox. Att säga att jag är imponerad av hennes förlag Bokfabriken (vars nya[?] webbplats är under uppbyggnad) vore att ljuga. Men hur det än var, boken anlände i början av oktober och den gick i alla fall snabbt att läsa. Tack till Bokfabriken, trots allt! Kommunikation är svårt, kan vi kanske enas om?

Även i del två av författarens hittills tre böcker är kirurgen Andreas Nylund bokens centralfigur. Boken utspelar sig också delvis i sjukhusmiljö, precis som del ett. Andreas är nu änkling med två små pojkar. Han och grannfrun Stina hjälps åt med bådas barn. Eller rättare sagt, det är mest Stina som hjälps åt. Andreas jobbar mycket och får bland annat ta hand om skadade pojkar som kommer till sjukhuset efter att ha blivit utnyttjade av en pedofil. Samtidigt som han är rädd att de egna barnen ska råka ut för pedofilen är han rädd för vad Petra kan hitta på. Petra, som ingen mer än hon själv och Andreas vet är syster till hans döda fru, mördade nämligen för att komma honom nära. Andreas har inte berättat allt för polisen. Skälet: Petra hotade att göra barnen illa om han kontaktade polisen. (Detta avslöjas av bokens baksidestext, det är inte jag som spoilrar!) Som grädde på moset börjar morfar Bert bete sig minst sagt underligt.

Det är som synes ganska många ingångar och trådar i boken. Trots att det inte är alltför länge sen jag läste den första delen, Döden kvittar det lika, minns jag inte riktigt alla karaktärer och händelser. En kort resumé av något slag eller en beskrivning av persongalleriet hade kanske varit bra att få. Jag håller definitivt inte med om att Döden den bitterbleka är en fristående fortsättning i serien såsom baksidestexten säger – i vart fall inte när det gäller den underliggande, fortlöpande historien. Pedofilfallet är däremot en fristående berättelse. Jag tycker att vissa av alla trådarna släpps lite för lättvindigt i boken. Sjukhusmiljön är också bara tydlig bitvis. Dessutom undrar jag vad det är med Andreas som gör honom så eftertraktad. Och vad hände med Hanna?

Men ändå är det nåt i den här boken som får mig att sluka den. Den är lättläst och helt klart en bladvändare, nåt som gör att till och med en ovan läsare nog skulle ta sig igenom den. Skildringarna av den stressiga sjukhusmiljön och familjelivet känns realistiska. Språket är lätt, meningarna och kapitlen korta. På några ställen hittar jag grammatiska fel, men jag överlever. Boken är så fruktansvärt spännande, nämligen.

Toffelomdömet blir högt och jag tänker genast kasta mig över den sista delen i trilogin, Döden ingen ser, som jag också har fått för recension.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Recension: Döden den bitterbleka

 1. MarveW skriver:

  Såväl förlag som författare är helt okända för mig.

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Författaren började på Hoi Förlag, som mer eller mindre är egenutgivning för författare. Nuvarande förlag kände jag inte heller till tidigare, men de har otroligt svårt att kommunicera, nåt som kan vara till stor nackdel när det går ut på att sälja böcker.
   Anne-Marie Schjetlein har gett ut tre böcker i den här serien, jag har läst de två första och gett dem höga betyg. Spännande böcker! Rekommenderas!

   Gillad av 1 person

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.