Viskaren


Ett inlägg om en bok.Karin Fossums bok ViskarenAtt säga att Karin Fossums senaste Konrad Sejer-bok 
är en ren deckare eller polisroman vore att ljuga. Visserligen utspelar sig boken Viskaren till stor del under polisförhör, men det är en psykologisk thriller. I morse slog jag ihop pärmarna för sista gången. Det har tagit sin lilla tid att komma igenom boken. Till viss del beror det på att jag just har påbörjat en stor rensning av mitt hem inför en flytt, men också för att boken inte gick rafflande snabbt framåt.

Den oansenliga Ragna Riegel sitter i polisförhör med Konrad Sejer. Inte nog med att hon är just oansenlig, hon har, efter en operation, skadat stämbanden och viskar därför i stället för att prata i vanlig samtalston. Läsaren förstår att nåt fruktansvärt har hänt – varför skulle hon annars sitta inne? – men inget avslöjas förrän mot slutet. Vi får följa Ragnas trista liv, där hon arbetar i en affär och vardagen består av fasta rutiner. Tills dessa rutiner bryts och hon får ett hotbrev. Oändligt långsamt rullas historien upp, både långt tillbaka i tiden, tiden närmast före häktningen och nutid.

Under läsningen blir jag då och då snudd på uttråkad. Ragna Riegel är ingen uppseendeväckande person. Bitvis väcker hon mina sympatier, men hon är så färglös att till och med det upphör. Så otroligt skickligt gjort av författaren! För den som gör som jag och håller ut till slutet inser detta. Författaren bygger sakta upp en story som avslutas med inte bara en knorr utan minst två. Det är genom breven till och från sonen som många av avslöjandena kommer. Som läsare vet jag inte vad jag ska tro och när jag har ändrat min uppfattning får jag slutligen ändra den igen.

Toffelomdömet blir högt, för boken är seg fram till slutet. Men sen…

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Viskaren

  1. MarveW skriver:

    Tack för tips. Länge sedan jag läste något av Fossum. Hon har fängslat mig många gånger.

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.