The Purge (2013)


Ett inlägg om en film.The Purge (2013)Jag läser mycket, ofta och gärna,
men som lilla mamma brukade säga kan jag inte läsa hela tiden. Igår kväll kollade jag in en sen film på TV6, The Purge (2013). Det skulle vara en skräckfilm och såna gillar jag. Nu kan en säga att filmen också tillhör kategorin science fiction – den utspelar sig i ett, inte alltför långt ifrån men ändå, framtida USA.

I centrum för filmen står familjen Sandin – mamma, pappa och två barn. Familjen har det gott ställt, bland annat för att pappan är framgångsrik säljare av en sorts larm och säkerhetsanordningar för hus, nåt som väcker avundsjuka här och var. Under the Purge, som jag gissar kommer från purgatorium, skärselden, den renande, är all kriminalitet tillåten i tolv timmar. De enda som är fredade är politiker, presidenten och liknande. Tanken är att folk under de tolv timmarna ska få rensa ut sin ilska och sitt hat. Mord är förstås tillåtet och många griper möjligheten att hämnas. Under the Purge är varken polis, brandkår eller ambulans tillgängliga. Så… det gäller att överleva. Men sonen i familjen Sandin ser en jagad man och bestämmer sig för att rädda honom genom att släppa in honom i deras fort till hus. Det finns ytterligare en person i huset som inte tillhör familjen. Och utanför porten står snart det maskerade gänget som jagade mannen och kräver att familjen ska lämna ut honom – annars kommer de in och, underförstått, mördar alla i huset. Våldtäkt finns också i hotet.

Det finns säkert en djup mening och tanke med den här filmen. Jag tycker bara att den är otäck och blodig. Ändå kan jag inte låta bli att titta, för på nåt sätt känns den inte helt lika verklighetsfrämmande som den med all säkerhet gjorde 2013 när den kom. Visst är tanken god att få ett tillfälle att släppa ut sitt hat, men att gå så långt som till våld och mord… neeej. Som en slutkläm får jag bekräftat att grannar är de sista en ska lita på. Tro inte att de vill en väl!

Det är svårt att betygsätta den här filmen, för den är mest blodig, men har ändå en tanke bakom. Medelomdöme känns därför mest passande.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Familj, Film, Personligt, TV och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.