Ett vin: Domìni Veneti Amarone Classico 2012


Ett inlägg om ett vin.


 

Domini Veneti Amarone Classico 2012

Fylligt, kryddigt, men ändå saknar jag nåt hos vinet.

Självklart kan en unna sig ett Amaronevin så här en semesterfredag. Jag öppnade en flaska Domìni Veneti Amarone Classico (2012), för jag hade köpt ett par goda, smakrika ostar. Till dem ville jag ha ett riktigt fylligt och moget vin.

Flaskan köpte jag så sent som i maj för 209 kronor. Nog hade jag tänkt spara den i vinskåpet en stund till, men vinet skulle passa bra bland annat till lagrade hårdostar och en sån hade jag på min ostbricka. I övrigt passar mörkt kött som nöt och vilt till vinet.

Det här vinet är gjort på den traditionella Amaronedruvan corvina, men också på druvorna corvinone och rondinella. Vinets färg är mörk och det är med all säkerhet tack vare druvorna.

 

Så här skriver Systembolaget på sin webbplats om vinets smak och doft:

”Kryddig smak med inslag av fat, torkade körsbär, russin, choklad, oregano, vanilj och peppar. […] Kryddig doft med inslag av fat, torkade körsbär, romrussin, peppar, läder, oregano och nötter.

Den kryddiga smaken och doften kände jag direkt. Däremot noterade jag inte vaniljsmaken alls. Läder dominerade vad gäller doft. Vinet är mycket fylligt och har dessutom en ganska hög alkoholhalt, 15 procent. Efter två glas var jag alldeles nöjd för den här gången. Jag saknar något i smaken och framför allt en längre eftersmak, men det är utan tvekan ett högklassigt italienskt vin.

Toffelomdömet blir högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.