Ett rött vin: Allegrini Valpolicella Superiore 2014


Ett inlägg om ett vin.


 

Allegrini Valpolicella Superiore 2014

Vinet passade bäst till lagrade ostar.

Mitt vinskåp är en källa till goda viner. Ibland köper jag – och sen glömmer jag bort. I december förra året köpte jag en flaska Allegrini Valpolicella Superiore 2014. Först igår kväll tyckte jag att det var dags att öppna vinet till lördagsmiddagen, stekt kalkon med potatisklyftor, vitlökssmör och hot béarnaisesås. Kalkonen var stekt sen tidigare och upptinad ur frysen. För att kompensera eventuellt smakbortfall ville jag ha ett riktigt gott vin till maten.

Vinet har en mörk färg och är gjort på tre druvsorter: corvina veronese, rondinella och oseleta. Corvinadruvan och rondinellan är vanliga druvor i Valpolicellaviner, medan oseleta faktiskt är en ovanlig druvsort som ett tag var utdöd. Lamm, nöt och ost är passande rätter till vinet, enligt Systembolaget. Vinet kostade 119 kronor i december 2016 och lika mycket nu.

Så här skriver Systembolaget på sin webbplats om vinets smak och doft:

”Nyanserad, kryddig smak med inslag av fat, mörka bär, kryddnejlika, choklad och vanilj. […] Nyanserad, kryddig doft med inslag av fat, mörka bär, peppar, mynta och mörk choklad.

Igår intog jag vinet till stekt kalkon, i kväll till kycklingspett med mango- och jalapenosmak. Jag åt även några bitar camembert och Saint Agur. För en gångs skull hade Systembolaget rätt: vinet passade allra bäst till ostarna. Nu var de förstås inte lagrade hårdostar, men väl lagrade dessertostar. Framför allt till Saint Agur-osten var vinet förträffligt. Till kalkonen respektive kycklingspetten tyckte jag att smaken var lite tam. Kanske var fåglarna för hårt kryddade och konkurrade ut det kryddiga vinet.

Toffelomdömet blir ändå högt. Det här vinet ska jag köpa igen och då enbart inta till ostar.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Mat, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.