Min kamp 4


Ett inlägg om en bok.


 

Karl Ove Knausgårds bok Min kamp 4Nu återstår två julklappsböcker från förra året att läsa. I kväll läste jag ut den tredje, som samtidigt är den fjärde i en serie om sex böcker. Karl Ove Knausgårds Min kamp 4 var tillsammans med femman och sexan julklappar från vännen Jerry. Tack! Mycket kan en säga om Knausgård, men mångordigt skriver han och jag tror att en måste vara en viss sorts människotyp för att gilla hans böcker.

I del fyra av den autofiktiva serien böcker är Karl Ove Knausgård lärarvikarie i en fiskeby uppe i Nordnorge. Lärare är inget han tänker bli – hans föräldrar är det. Karl Oves mål är att bli författare. Som gymnasist skriver han musikrecensioner för lokaltidningar hemmavid, men sen föräldrarna skilt sig och gymnasietiden tar slut hoppar han på lärarjobbet för att få pengar till uppehälle. Han skriver noveller när han är ledig. Samtidigt ägnar ha sig  åt att dricka en hel del alkohol och att försöka få till det sexuellt. Det senare verkar näst intill omöjligt. Boken beskriver även gymnasietiden samt föräldrarna efter skilsmässan. Pappan har gift om sig och plötsligt inser Karl Ove att pappan dricker alldeles för mycket. Uppenbarligen finns det i generna…

Jag är oerhört förtjust i Knausgårds många ord! Det finns nåt rejält fascinerande med att gå så långt på djupet, så ner i detalj kring vad det vara månde – spyor, sperma, musik, vad som helst. Allt blottas. Jag förstår samtidigt att alla inte klarar av det. Dessutom har många i framför allt hans familj tagit väldigt illa upp över det han skriver. Böckerna är autofiktiva, enligt baksidestexterna, och som sådan måste en ta dem för vad de är och inte… sanningen.

Jag gillar Knausgårds kamper. Genom alla delar har jag insett hur tuffa de är – och rätt vanliga – samt hur föräldrarna har påverkat Karl Ove i böckerna: pappan, den oberäknelige straffaren, mamman, den milda lyssnerskan.

Min kamp 4 var på knappt 500 sidor, femman är på 635 och sexan på 1 125. Jag har alltså ytterligare 1 760 sidor kamp att läsa. Det ser jag fram emot.

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Musik, Personligt, Vänner och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.