Ett vin: Irony 2014


Ett inlägg om ett vin.


 

Irony 2014

Ett kraftfullt fyndvin med ett namn som är lätt att komma ihåg.

Jag brukar säga att jag mest dricker rött och italienskt när det gäller viner. Men självklart dissar jag inte nån annan typ av vin innan jag har smakat det – allra minst om jag får det som gåva. I julklapp förra året fick jag en flaska rött av yngsta bonusdottern och hennes T. När jag kollade namnet på vinet tyckte jag att det var både roligt och fyndigt och ärligt talat trodde jag nog att det fyndiga skulle sluta där. Fast… det var ju det där med att prova först och tycka sen.

Igår kväll korkade jag upp flaskan Irony 2014 och serverade Fästmön och mig själv till lördagsmiddagen. Vinet är amerikanskt, från Kalifornien, och pinot noir, en blå och ganska svårodlad vindruva, är huvuddruvan. Priset är 149 kronor.

 

Så här skriver Systembolaget på sin webbplats om vinets smak och doft:

”Kryddig, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av jordgubbar, skogshallon, peppar, körsbär och choklad. Serveras vid 16-18°C till rätter av feta eller vilda fåglar, samt till rätter av fläsk- eller lammkött. […] Kryddig, nyanserad doft med fatkaraktär, inslag av körsbär, mogna jordgubbar, kanel, choklad och mynta.

Anna och jag åt varken kött eller fågel igår utan Västerbottenpaj med fetaostfyllda chili- och pepparfrukter samt gröna queenoliver, det vill säga ganska salt och het mat. Vi åt också grönmögelost och valnötsost till. Senare på kvällen provade vi choklad med jordnötter samt nougat till vinet. Alltsammans smakade underbart gott och vinet förhöjde smakerna enormt.

Vinet, som är klassat som lite mer än medelfylligt, var kraftfullt, enligt min mening. Det hade en fin och stor smak, det var strävt och eftersmaken lång. Det passade alldeles utmärkt till såväl maten som ostarna och chokladen. Kort sagt: ett riktigt fyndvin! 

Vinets namn är ju jättelätt att komma ihåg, nåt som förenklar när jag köper vin nästa gång. Då ska jag köpa mer av det här vinet helt klart.

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Familj, Mat, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Ett vin: Irony 2014

 1. Anneri skriver:

  Låter onekligen som något värt att prova!

  Gilla

 2. Natta skriver:

  Personligen tycker jag vinet har en liten konstig örtig smak. Aningen bittert med lite kolanyans ibland, en konstig kombination. Får 2,5 i betyg av vår familj. (Ja vi är löjliga och betygsätter alla nya vin vi smakar)…
  Men ett ok vin för det billiga priset helt klart! 🙂 Namnet är roligt och det är ju alltid kul! Häller alltid upp i vinluftare, så flaskan njuter vi inte så mycket av… Men frågar någon får man berätta dom roliga namnen iallafall 😉

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Säger du det… Jag tycker nog att viner kan smaka helt olika beroende till vad en äter ihop med dem. Vissa salta rätter passar gör gärna viner bittra, men så upplevde jag inte gårdagens vin. Inte heller tycker jag att det smakade örter eller kola, bara kraftfullt, gott och utmärkt. Men smaken är som baken. Fast jättebilligt var det inte…
   Kul namn och betygsätter gör ju jag också! 😛

   Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.