Ett rött vin: Zensa Nero d’Avola 2015


Ett inlägg om ett vin.


 

Zensa nero d'Avola

Robust och fylligt vin gjort på Siciliens stolthet.

Alla goda viner behöver inte vara dyra Amaroneviner, men det hjälper. Skämt åsido, ett av mina favoritviner, Zensa Nero d’Avola (2015), är ett gott och prisvärt (endast 90 kronor) rött vin. Självklart är det italienskt, där ruckar jag inte på mina preferenser. Denna sicilianare är dessutom ekologisk.

Druvan som vinet är gjort på, nero d’Avola, är en blå druva och sägs vara Siciliens stolthet. Den växer dessutom bara på just Sicilien. Dess namn betyder ”den mörka från Avola”. Nero d’Avola ger fylliga och robusta viner som kan lagras länge.

 

 

 

 

 

Så här skriver Systembolaget om vinets smak och doft:

”Mycket fruktig smak med inslag av fat, björnbär, mörka körsbär, lakrits och mjölkchoklad. Mycket fruktig doft med inslag av fat, björnbär, lakrits, mörka körsbär, vanilj och viol.

Lamm- eller nötkött är det vinet sägs passa till. Sånt äter ju inte jag, så jag hällde upp ett glas till min stekta kalkonbröstfilé i lördags. Det gick alldeles utmärkt med den kryddning jag använde till fågeln – bland annat stark paprika, curry, rökig grillkrydda med mera. Vidare går det alldeles utmärkt att dricka vinet till ostar, framför allt blåmögelostar. Jag tycker att vinet håller det druvan lovar – det är robust och kraftigt, men det smakar också fruktigt och chokladigt i min gom.

Det här vinet får högsta Toffelomdöme.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Mat, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.